Közélet

Tizenöt tagúra emelné az Ab létszámát a Fidesz-KDNP

Tizenöt tagúra emelné az Ab létszámát a Fidesz-KDNP

2011. március 28., hétfő
Tizenöt tagúra emelné az Ab létszámát a Fidesz-KDNP

A Fidesz-KDNP kezdeményezi, hogy a jövőben 11 helyett 15 tagja legyen az Alkotmánybíróságnak (Ab). A Fidesz frakcióvezetője ezt hétfői budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, ahol ismertette a Fidesz-KDNP-frakciószövetségnek a két párt alaptörvény-javaslatához benyújtandó módosító indítványait.

Lázár János

az Ab létszámának tervezett megemelésével kapcsolatban úgy tájékoztatott, hogy

Paczolay Péter

, a testület elnöke hívta fel a figyelmet arra, hogy az alkotmányjogi panasz intézménye erős munkaterhet jelenthet majd az Ab-nek. A frakcióvezető emellett bejelentette: módosító indítványaik között lesz a forint szerepeltetése az új alkotmányban, a piros-fehér-zöld színű állami lobogó 1848-as jelentéstartalmának meghatározása - erő, hűség, remény -, továbbá az ombudsman is fordulhatna az Alkotmánybírósághoz utólagos normakontrollért, és nevesítenék, hogy az ombudsmannak helyettese a jövő nemzedékekért felelős és a kisebbségi jogokért felelős ombudsman. Lázár János közölte, indítványozza majd a vármegye elnevezés "megfontolását" is. Az ön- és a tulajdonvédelem jogáról is szól majd az elképzelések szerint az új alkotmány. Kezdeményezik továbbá, hogy az alkotmány ne tartalmazzon rendelkezést a gyermekek utáni szavazati jogról, alkotmányos alapelvként szabályozzák a tényleges életfogytiglan intézményét; emellett javasolják, hogy az alkotmány szóljon a parlamenti bizottság előtti megjelenésről és a Kárpát-medencében őshonos fajok védelméről is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.