Távmunka és a szoftveres háttér a fejlesztések középpontjában a CeBIT-en

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az internetre épülő távmunka és az ehhez szükséges költséghatékony szoftveres megoldások szerepelnek az idei CeBIT középpontjában; a Google például csak vállalati megoldásaival (Google Enterprise) jelent meg a hannoveri számítástechnikai és informatikai kiállításon.

A szoftveres megoldások elsősorban az adatmentésre a digitalizálásra és a kibertér biztonságára összpontosítanak. Kiemelt terület a személyiséglopások elleni védelem, az elektronikus adatkezelés egyszerűsítése és az ezekhez kapcsolódó egyéb szolgáltatások fejlesztése.
A költséghatékonyság fontosságát jelzi, hogy a nyílt forráskódú szoftvereket, például az OpenOffice irodai csomagot a Foxit alternatív PDF olvasót, illetve a különböző Linux alapú operációs rendszereket is egyre többen keresik.
A CeBIT-en nagy hangsúlyt kapnak az úgynevezett felhő alapú szolgáltatások is (ezek lényege, hogy a szolgáltató a saját szerverfarmján üzemelteti a szoftvereket, amelyekhez online hozzáférést biztosít a felhasználóknak). Szakértők szerint a számítástechnikai felhő (cloud computing) forradalmasítani fogja a teljes IT-szektort, a Gartner piackutató 2010-ben 68,3 milliárd dollárra (13.365 milliárd forintra) becsüli a felhő alapú szolgáltatásokból származó bevételeket, és nemzetközi szinten 16,6 százalékos éves növekedés mellett 2014-ben már 148,8 milliárd dollárt (29 119 milliárd forintot) várnak az internetre épülő alkalmazásokból.

Előző sztori

MLSZ: tízezres nézőszám az NB I-ben, és 2020-ig két Eb- vagy vb-részvétel a cél

Következő sztori

Nem tervezi a svájci frank törlesztési árfolyamának befagyasztását a kormány