Közélet

Szócska: a népegészségügy mély válságban van

Szócska: a népegészségügy mély válságban van

2011. március 23., szerda
Szócska: a népegészségügy mély válságban van

A népegészségügy az egészségügy más területeihez hasonlóan mély válságban van, ezért teljes megújulásra szorul - közölte Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár egy szerdán Hódmezővásárhelyen rendezett konferencián.

Akadnak ugyan jó példák - mondta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára az Egészséges Vásárhelyért Programot nevesítve -, de mint hozzátette, ezek nem váltak általánossá; indultak ígéretes projektek, de nem intézményesültek, és hiányzott a koordináció is - tette hozzá.

Szócska Miklós

szerint a szűrés és a megelőzés, továbbá az intézményrendszer fejlesztésével eredményeket lehet elérni, de szükség van a lakosság szűrésekkel kapcsolatos magatartásának megváltozására is. A nem dohányzók védelméről szóló törvény módosítása már a parlament előtt van, a dohányzás korlátozása a közösségi tereken a legjelentősebb népegészségügyi hatású jogszabályváltozással elérhető lépés lesz - hangsúlyozta a politikus, hozzátéve, ezt a mindennapok aprómunkája, a törvény betartatása és a leszokás támogatása követi majd. A kormányzat több programmal igyekszik az emberek figyelmét felhívni az egészségmegőrzés fontosságára, s ebben jó partnernek bizonyult a sajtó is - mondta Szócska Miklós.

Paller Judit

országos tiszti főorvos előadásában kifejtette, 2002 óta működik szervezett emlőszűrési program Magyarországon. A 45 és 65 év közötti nőket kétévente hívják be mammográfiás vizsgálatra. A részvétel a vizsgálatokon 2010-ben 48,5 százalékos volt, de nagyok a területi eltérések. Az elmúlt években akadt olyan megye, ahol az érintettek egyötöde, s olyan is, ahol csaknem kétharmada megjelent a vizsgálatokon - tudatta a szakember. A főorvos közölte: Magyarországon 359 mammográf működik, a szűrőállomások egy részén azonban nincs az eredmények pontos kiértékeléséhez szükséges szakember, az országban csupán 69 mammológus szakorvos dolgozik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.