Polgárőrök vigyáznak a rendre a Kecskés István-telepen + VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeged egyik jellegzetessége, hogy több, egymástól jól elkülönülő kertvárosi területek veszik körül a belvárost. Minden ilyen „telep” szinte önálló gondolkodással, másfajta lakossági összetétellel rendelkezik, és más-más gondokkal küzd. A lakosság biztonságérzetének növelése, a vagyonvédelem azonban első helyen áll a megoldandó problémák sorában, és ez kiemelten igaz a kertvárosi, főleg idősek lakta területeken. Erre a problémára kívánnak megoldást találni a helyi lakosok azzal, hogy megalakították a Kecskés István Közhasznú Polgárőr Egyesületet.

Az alakuló ülésre a helyi művelődési házban mintegy 30 érdeklődő és belépni szándékozó lakos jött el, azonban többen jelezték, hogy szívesen csatlakoznak a polgárőrséghez, sőt anyagilag is segítik a munkát. Ennek a kertvárosi résznek egyik jellegzetessége, hogy itt igen sok nyugdíjas, egyedül élő idős ember lakik, akik több odafigyelést, törődést érdemelnek. A területen több olyan vállalkozás is van, amelyik évek óta stabilan működik, sőt a helyieknek munkát adnak, vagy épp az alapvető ellátásukat oldják meg.
A helyi polgárőrség felállítása már régóta érlelődött a lakosságban, amit az utóbbi idők betöréssorozata erősített fel. Az alakuló ülésen elfogadott alapszabály szerint rendszeres járőrözéssel, a lakosság megfelelő tájékoztatásával, a magán- és közvagyonra való odafigyeléssel sok probléma megelőzhető, és akár meg is szüntethető. Az iskolások átsegítése a forgalmas E5-ös úton is mindig visszatérő gond volt, melyre a polgárőrség közreműködése megoldást jelenthet.

Az 1920-as években Kecskés István javaslatára parcellázták fel az ármentesített területet. Először Rokkant-telep volt a neve, mert főleg az I. világháborúban megsérült szegedi katonák és családjaik kaptak itt területet. Később Kecskés Istvánról nevezték el a városrészt. A szocializmus idején Ságvári-telep volt, majd a rendszerváltás után újra Kecskés-telep a neve.
Itt halad keresztül az E5-ös jelzésű nemzetközi főút, valamint a 4-es villamos végállomása is a telep határában található.

A területen mindinkább elszaporodó „házalók” is sok esetben okoztak már kellemetlenséget az itt lakóknak, de történt már postarablás is. A szegedi belvárosi rendőrőrssel szorosan együttműködő, a helyi viszonyokat és egymást is igen jól ismerőkből álló új szervezet célul tűzte ki, hogy a lakosság biztonságérzetét – állandó jelenléttel, folyamatos elérhetőséggel, a felmerülő problémákra való azonnali és jogszerű intézkedéssel – nagyságrendekkel növelje. Ennek érdekében állandó kapcsolattartás lesz a társszervekkel – rendőrség, tűzoltóság, más környékbeli polgárőr egyesületek –, a helyi polgárőrök részére tanfolyamokat szerveznek, a lakosságot folyamatosan tájékoztatják a szervezet létéről és munkájáról. A településrész határainál a szervezet munkájára táblák is fel fogják hívni majd a figyelmet.

Előző sztori

35-re emelkedett az influenza halálos áldozatainak száma

Következő sztori

Milliárdos beruházás Szeged belvárosában