Közélet

Orbán rendet tenne a magyar futballban

Orbán rendet tenne a magyar futballban

2011. március 1., kedd
Orbán rendet tenne a magyar futballban

Közös erőfeszítéssel kell rendet tenni a magyar futballban - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, a Magyar Labdarúgás Fórumán megtartott beszédében, a Papp László Budapest Sportarénában.

A miniszterelnök azt mondta, a kormány az egészségmegőrzés szempontjából tekint a sportra, ugyanakkor rendre van szükség a pályákon és a létesítményekben is. "Azonnali rendteremtésre van szükség, nem megengedhető, hogy a családok testi épségüket féltve ne látogathassák a mérkőzéseket, hogy a klubok háza tájáról különböző botrányos ügyek lássanak napvilágot, s hogy a magyar labdarúgás egyik legfontosabb helyszíne a németországi Bochum és annak ügyészsége legyen a bundabotrány kapcsán" - fogalmazott Orbán. "Az elmúlt évek következtében az ország gödörbe került, amelyből csak együtt, összefogással tudunk kilépni - mondta a kormányfő. - Az idei év a megújulás éve, de nemcsak politikai értelemben, hanem a gazdaság, a kultúra és a sport szempontjából is." A miniszterelnök azt mondta, a kormány az egészségmegőrzés szempontjából tekint a sportra, s hozzátette, "szégyen", hogy Magyarország az utolsó helyen áll abban a rangsorban, amely az Európai Unió egyes tagállamaiban a rendszeres testmozgást végzők százalékos arányát mutatja. Ezért az eddigi szemléletmód gyökeres megváltoztatására van szükség. "Az egészségmegőrzés legbiztosabb módja a rendszeres testmozgás, s a kormány innen közelít a focihoz" - tette hozzá a miniszterelnök. "Nálunk a lakosság 1,3-1,5 százaléka igazolt futballista, miközben az uniós átlag ennek kétszerese, a labdarúgásban sikeres országoknál pedig 10-15 százalék" - jelentette ki a kormányfő, aki felidézte, hogy 2000-ben elindították a Bozsik-programot az utánpótlás támogatására, ám 2002-ben a politika közbeszólt.

Orbán

hozzátette, kormányzati szempontból hatalmas lehetőségek vannak a futballban, s rendre van szükség a pályákon és a létesítményekben is. "Azonnali rendteremtésre van szükség, nem megengedhető, hogy a családok testi épségüket féltve ne látogathassák a mérkőzéseket, hogy a klubok háza tájáról különböző botrányos ügyek lássanak napvilágot, s hogy a magyar labdarúgás egyik legfontosabb helyszíne a németországi Bochum és annak ügyészsége legyen a bundabotrány kapcsán" - fogalmazott a miniszterelnök. Orbán hangsúlyozta, a foci nem egyszerűen játék, s felszólította az MLSZ vezetőit, hogy bátran szánjanak missziót a labdarúgásnak Magyarország megújításában. Orbán végezetül azt mondta, korábbi ígéretét betartva a rend és a biztonság érdekében a Parlament azonnal életbe lépteti a szükséges törvényeket, amint ezek előkészítése megtörtént, s ezekhez biztosítja a pénzügyi fedezetet, az utánpótlás-nevelést pedig állami feladatnak tekinti.

Csányi Sándor,

a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke bejelentette: az MLSZ stratégiai tervében szereplő számítások szerint 2020-ig 238,7 milliárd forint kerül a magyar labdarúgásba - részleteket ugyanakkor nem közölt. "Jelenleg a magyar futballban sem a pályán, sem azon kívül nincs profizmus. - fogalmazott az MLSZ első embere. - A március elején nyilvánosságra kerülő stratégiai terv vázlatában igyekeztünk minden részletre kiterjedően kidolgozni a javaslatainkat". Csányi azt mondta, az igazolt játékosok számát szeretnék megduplázni, valamint szélesíteni akarják a magyar labdarúgás tömegbázisát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.