Nagy siker a fővárosban is a szegedi Dózsa

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Kirobbanó sikerrel mutatták be a Művészetek Palotájában a tavaly nyáron Szegeden, a Szabadtéri Játékokon ősbemutatóként színre vitt történelmi táncjátékot, a Dózsát. A fővárosi premieren Bátyai Edina, a fesztivál igazgatója is részt vett.

A Művészetek Palotája közönsége vastapssal fogadta Zsuráfszky Zoltán koreográfus rendezését, a Dózsa György hőstetteiről és életének szegedi vonatkozásairól szóló néptánc előadást. A Honvéd Táncszínház tánc- és énekkarának fellépése mellett a Dózsa címszerepét – ahogyan nyáron, a produkció ősbemutatójának helyszínén, a Szegedi Szabadtéri Játékokon is – Novák Péter táncolta, akit szintén óriási tapssal jutalmazott a közönség.

Már a júliusi előadások alkalmával nyilvánvaló volt, hogy nagyhatású mű született a Dóm téri színpadon. A Bátyai Edina igazgató által kezdeményezett produkciót nyár végén a televízió közönsége is láthatta. A Duna TV augusztus 20-ai ünnepi műsorán szerepeltette a forradalmár Dózsa vibrálóan izgalmas mítoszából írt történelmi táncjátékot. Azt a hatást, amit a nézőtéren ülőkre tesz az előadás természetesen a képernyőn keresztül nehezebben lehet átérezni. A Művészetek Palotája színháztermében azonban most újra megtapasztalhatják az érdeklődők.

„Büszkeséggel tölt el, hogy egyik legnagyobb vállalkozásunk ilyen fogadtatásra talált Budapesten – mondja Bátyai Edina, aki maga is részt vett a Müpa-beli bemutatón. – Mint producer, fontos számomra, hogy a Dóm téren túl is legyen további élete a Dózsának. A Duna Televízió és a Müpa segítségével ez megvalósult. A pénteki premier alatt mindvégig arra gondoltam: ezt az élményt, amit ez a fantasztikus, megható néptánc előadás ad, mindenkinek át kellene élnie.”

Az érdeklődőknek erre még lesz lehetősége, hiszen április 14-én és 15-én, valamint május 25-én is megnézhetik az előadást a Müpa színháztermében.

Előző sztori

Módosították a médiatörvényt

Következő sztori

Kézilabda: március végén Pick – Flensburg BL-nyolcaddöntő