Bulvár

Magyarországon ezer férfira 1105 nő jut

Magyarországon ezer férfira 1105 nő jut

2011. március 8., kedd
Magyarországon ezer férfira 1105 nő jut

Magyarországon ezer férfira 1105 nő jut, minthogy a népesség 52 százaléka nő. A 2009-ben született kislányok arra számíthatnak, hogy átlagosan 78 évig élnek, 8 évvel tovább, mint a fél évszázada született nagymamáik, igaz, az Európai Unióban 4 évvel tovább élnek a nők - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nőnapi összeállításában.

A magyar nők 8 évvel túlélik a férfitársaikat, így közöttük 18 százalék az özvegyek aránya, míg a férfiak között csak 3,6 százalék. A 15-64 év közötti női népesség 51 százaléka foglalkoztatott, 8 százalékuk részmunkaidőben, míg az unióban 31 százalék ez az arány. A szellemi foglalkozásúak 66 százaléka nő és éppen fordítva, a fizikai foglalkozásúak között 34 százalék a nők aránya. A munkaerőpiac a nők és férfiak munkáját nem értékeli azonosan, a bruttó átlagkeresetek közötti rés 17 százalék a férfiak javára. A magyar nők uniós társaik többségénél ambiciózusabbak a tanulásban: a nők aránya a felsőoktatásban tanulók között az unióban 55, Magyarországon 58 százalék. Az először házasodó menyasszonyok és az első gyermek vállalásának átlagéletkora egyaránt 28 év. A nők életüknek mintegy háromnegyedét tölthetik egészségben, 55 százalékuk keringési betegségben, majdnem negyedük, 23 százalékuk daganatok miatt hal meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.