Gazdaság

Magyar-román közös projekt a zöldség- és gyümölcstermesztésben

Magyar-román közös projekt a zöldség- és gyümölcstermesztésben

2011. március 24., csütörtök
Magyar-román közös projekt a zöldség- és gyümölcstermesztésben

Közös magyar-román projekt indult a zöldség- és gyümölcstermesztés technológiai fejlesztése érdekében a Dél-alföldi és az Észak-bánáti régiók között - jelentették be az együttműködésben résztvevő települések és szervezetek képviselői csütörtökön Szegeden.

A Csongrád Megyei Agrár Nonprofit Közhasznú Kft., valamint a Temes Megyei Kereskedelmi, Ipar- és Agrárkamara részvétele mellett négy település, magyar oldalról Mórahalom, Kistelek és Maroslele, míg román részről Zsombolya kapcsolódott be a projektbe.

Szabó Zoltán

, a nonprofit közhasznú kft. ügyvezetője a szegedi sajtótájékoztatón elmondta: a cél az, hogy olyan technológiai tudást adjanak át egymásnak a partnerek, amellyel javítható a minőség és ezáltal a versenyképesség a zöldség- és gyümölcstermesztésben. Emellett fontos szempont az élelmiszerbiztonság kapcsán egy közös védjegy megteremtése. Ezt egészítik ki építészeti fejlesztések is, melyek az új technológiák alkalmazását teszik lehetővé. A projekt 1,5 millió eurós uniós pályázatból valósul meg - fűzte hozzá.

Daiana Buzatu

, a Temes Megyei Kereskedelmi, Ipar- és Agrárkamara projektmenedzsere elmondta: egy kézikönyvet fejlesztenek ki a gazdálkodók számára, amely környezeti szempontból fenntartható, korszerű gazdálkodási módokat ismertet a zöldségtermesztésben. Emellett részt vesznek a védjegy megteremtésében és egy élelmiszerbiztonsági hálózat is kapcsolódik majd a projekthez.

Kaba Gábor

, a 12 ezer fős romániai Zsombolya polgármestere elmondta: a beruházás során 1.800 négyzetméteres melegházat hoznak létre. A projektben részt vesz a polgármesteri hivatal mellett a kórház és a Magyar Gazdák Egyesülete is. A pályázat keretén belül találkozók lesznek, a magyar partnerek adják a tudást, biztosítják a modern technológiát. Kisteleken mintegy 300 ezer euróból egy agrár oktatóközpont létesül, a beruházás egy éven belül valósul meg.

Martonosi György

, Maroslele polgármestere közölte: a településen egy olyan kisüzem létesül, amely különböző olajokat állít majd elő. Főleg a héj nélküli tökmag feldolgozásával foglalkoznak majd, később "a termékkör" a napraforgóval bővülhet. A beruházás mintegy 60 millió forintba kerül, ami 6 főnek ad közvetlenül munkát, közvetetten az alapanyag-termelésben több százan vehetnek részt. A mórahalmi Haréna Nonprofit Kft. intenzív mezőgazdasági technológiát épít ki, korszerű gépek alkalmazásával. A beruházás és a gépek beszerzése 147 ezer eurót tesz ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.