Közélet

Nyáron dől el, mennyi kötbér jár Szegednek

Nyáron dől el, mennyi kötbér jár Szegednek

2011. március 28., hétfő
Nyáron dől el, mennyi kötbér jár Szegednek

Legkorábban nyáron dönthet a Csongrád Megyei Bíróság a szegedi önkormányzat 740 millió forintos kötbérigényéről, amelyet az 1-es villamos vonalának felújítását végző A-SZ-E konzorciumtól követel a város a beruházás több hónapos csúszása miatt – tájékoztatta Faludi Csaba, a felperest képviselő ügyvéd a hétfői tárgyalást követően az MTI-t.

A tavaly indult per – amelyet az egyik alperes kérésére zárt üléseken tárgyal a bíróság – hétfői tárgyalási napján az önkormányzat jelezte: álláspontja szerint az ügyben készült szakértői vélemény jelenlegi formájában nem vehető figyelembe az ítélkezés alapjául. Az alperesek is kérdéseket kívánnak feltenni a szakértőnek, ezért a per június 8-án folytatódik. A mintegy 30 milliárd forintos költségvetésből, uniós támogatással megvalósuló szegedi tömegközlekedési nagyprojekt egyik legfontosabb elemének számító 1-es villamos vonalának felújítási munkái 2009 augusztusában kezdődtek el. Az A-Híd Építő Zrt., a Szeviép Zrt. és az EuróAszfalt Kft. alkotta konzorcium a 8,7 kilométernyi pálya, a peronok felújítását, egy többsávos jelzőlámpás körforgalom és egy kisebb kereszteződés kiépítését 4,643 milliárd forintért vállalta. A város legforgalmasabb villamos vonalán a rekonstrukciós munkák első és második ütemének 2009. november 15-re, illetve 2009. december 3-ra kellett volna befejeződniük. A beruházás első szakaszán a szerződésben rögzített határidőhöz képest a kivitelező csak 94 nappal később, 2010. március 9-re fejezte be a munkát, a villamosok pedig csak a vágányzár feloldását követően, 2010. május 9-én indulhattak el újra. A csúszás oka többek között a tervekkel nem egyező közműhelyzet volt, emiatt a kivitelezés lassan haladt, a hideg idő pedig tovább akadályozta a beruházást. A késésből a műszaki ellenőr szerint azonban csak húsz nap indokolható a hideg idővel, a további csúszás a kivitelezőnek róható fel. Ezért az önkormányzat 740 millió forint kötbérigényt jelentett be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.