Novemberi Szerencsenapok Extra

Lázár György professzor kapta idén Csongrád megye díszpolgári címét

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lázár György, a Szegedi Tudományegyetem Kórélettani Intézetének professor emeritusa kapta idén Csongrád megye díszpolgári címét; az elismerést hétfőn, a II. Nemzeti Esten adták át a Tisza-parti városban.
Lázár György lírai költő, harcos sportember és az újat kereső tudós – méltatta a 77 éves új díszpolgárt Párducz Árpád, a Professzorok Batthyány Köre szegedi csoportjának elnöke a megyeházán tartott ünnepségen.

„Lázár György alapelve a hűség, az eszméihez, hazájához és a családjához való hűség. Ezek nagyon szép szavak, de aki ismeri őt, tudja, hogy valóban ezen szép gondolatok mentén éli életét. Személyében egy olyan ember kapta meg ezt a díjat, aki egy lírai gondolkodású költő, egy harcos sportember, és egy igen elmélyült, az újat kereső tudós egy személyben” – fogalmazott Párducz Árpád.
A kitüntetett 1956-ban hallgatóként egyik orvoskari vezetője volt a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének, verseket írt a forradalomról. Tevékenységéért börtönbüntetésre ítélték. Jancsó Miklós belgyógyász professzor kiállásának köszönhetően visszatérhetett az egyetemre, 1958-ban diplomát, 1964-ben szakorvosi képesítést, 1970-ben kandidátusi, 1975-ben akadémiai doktori fokozatot szerzett. Egyetemi tanári kinevezését két évvel később, 1977-ben kapta meg.
Lázár György kutatói pályafutását megalapozta, hogy Selye János, a stresszelmélet megalkotójánál is tanult. Több mint húsz esztendeig a tudományos diákkörök vezetője volt a szegedi orvostudományi egyetemen.
Csongrád megye díszpolgári címét első alkalommal 2010-ben Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök vehette át.
Az ünnepségen átadták Csongrád Megye Sajtódíját is, az elismerést Schmidt Andrea, a Délmagyarország című napilap fotóriportere kapta. Portálunknak elmondta, hogy képeit kiállítások megnyitói elismerik, s meglepte, hogy ilyen sokan köszöntötték most a díj átvétele után. „Lelkivilágomat, hitvallásomat nem a sajtófotók, vagyis a munkaképek mutatják meg igazán, hanem azok, melyeket kiállításokon mutatok meg” – fogalmazott. Természetesen vannak ötletei, elképzelései, de azt, hogy mikor rendez újra önálló kiállítást egyelőre nem tudja.
A díjátadók után a „Kelj föl Petőfi!” című történelmi táncjátékot láthatta a közönség a II. Nemzeti Esten, mely az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit a tánc nyelvén örökítette meg.

Default thumbnail
Előző sztori

Rövid pályás gyorskorcsolya: nincs magyar érem a vb-n

Következő sztori

A Jobbik az ünnep előestéjén emlékezett + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek