Közélet

Készpénzben fizeti ki az iszapömlés áldozatainak ingóságait

Készpénzben fizeti ki az iszapömlés áldozatainak ingóságait

2011. március 9., szerda
Készpénzben fizeti ki az iszapömlés áldozatainak ingóságait

A devecseri önkormányzat rendeletben szabályozza a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak ingóságaiban keletkezett vagyoni kár megtérítését; az állam a katasztrófaelhárítási célelőirányzat terhére készpénzben fizeti ki a lakosság gépjárművekben és konyhakertekben keletkezett kárát. A tavaly októberi iszapömlés károsultjainak a március 5-én hatályba lépett rendelet értelmében 2011. március 20-ig kell benyújtaniuk - jogvesztés terhe mellett - támogatási kérelmüket, a devecseri önkormányzat a központi költségvetésből hívja le az adott összeget, melynek kifizetésére az ezt követő 10 napon belül kerülhet sor.

A 24 oldalas rendelet szerint az állami kártérítésre az az "életvitelszerűen" devecseri lakos jogosult, aki a károsodott lakóépület tulajdonosa, és a támogatásnál az egyéb forrásból megtérülő károkat is figyelembe veszik. Minden esetben egyedi elbírálás alapján állapítják meg a támogatás összegét, amely kiterjed a konyhakertekben, a gépjárművekben, a háztartási ingóságokban (bútorok, háztartási eszközök) és ruhaneműkben esett károkra, illetve élelmiszer-vásárlás támogatására. A benyújtott igényekről az önkormányzat szociális és egészségügyi bizottsága dönt, a támogatás összegébe nem számít bele a segélyszervezetektől kapott élelmiszer-, ruha- és tisztítószer-adomány, a Magyar Kármentő Alapból kapott támogatás, valamint a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-től kapott egyszeri gyorssegély összege. Alapfeltételként a támogatott nevét, a támogatás összegét az önkormányzat közzéteszi. A konyhakertekben és az elhullott haszonállat-állományban keletkezett kárt annak fizetik ki egy összegben, aki nem részesült a Vidékfejlesztési Minisztérium jövedelempótló támogatásában, és rendelkezik a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által hitelesített kárfelvételi jegyzőkönyvével. A gépjárműkárok esetében a kárösszeget az OKF szakértője állapítja meg az autó életkorának és az amortizációnak figyelembevételével. A háztartási ingóságokra vonatkozó kártérítést lakóépületenként változó mértékben kaphatják a vörösiszap-katasztrófa károsultjai; ezt a segélyszervezeteket tömörítő civil humanitárius koordinációs központ természetbeni támogatásával, a Magyar Vöröskereszt által adott háztartási technikai eszközökkel és a bútorokra beváltható utalvánnyal téríti meg az állam. Az utalványt a Magyar Bútor és Faipari Szövetségnél kell levásárolniuk a károsultaknak. Ruhaneműkre és élelmiszerre a károsult épületbe bejelentett személyenként 200 ezer forintos értékhatárig terjed ki az állami kártérítés, ezt szintén készpénzben fizetik ki. Az önkormányzat a károsultakkal kárenyhítési megállapodást köt, amelyben a támogatott az ingóságokkal kapcsolatos kárigényéről lemond a Magyar Állam javára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.