Bulvár

Kedvenceink a tavaszi párzás idején bekattannak?!

Kedvenceink a tavaszi párzás idején bekattannak?!

2011. március 19., szombat
Kedvenceink a tavaszi párzás idején bekattannak?!

A tavasz a házi kedvenceink számára (kutyák, macskák) egyet jelent a szaporodási időszakkal. Ilyenkor az állatok furcsán viselkedhetnek: izegnek-mozognak, kiássák magukat a kerítésen, elszökhetnek, hangosan vonyítanak, és folyton-folyvást társat keresnek. Az állatok – ha engedjük pározni őket - elszaporodhatnak, ezzel növelve a kóbor állatok egyébként is magas számát - írja Orpheus Állatvédő Egyesület közleményében.

A négylábú háziállataink szaglószerve sokkal fejlettebb mint az emberé, így akár kilométerekről is megérezheti a hím állat azt, hogy valahol tüzelni kezdett egy nőstény. A macskák ivarzásából a tömbházban élő lakosság csak a macskazenét érzékeli (a macskák hangosan nyávognak). A szabadjára engedett kutyák és macskák csoportosan - falkákba verődve próbálják meg egymást befedezni. Ez az emberek számára gyakran ijesztő ceremónia.

Félelmek a tüzelés miatt utcán kóborló állatoktól

Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy a tüzelési időszakban nem ritka, hogy rövidebb-hosszabb időre elszöknek a kedvencként tartott állatok. Sok esetben a kószáló négylábúak komoly riadalmat keltenek az emberek körében. Van, hogy az elkószált kutyák, macskák soha többé nem kerülnek vissza gazdáikhoz, mert például járművek kerekei alatt végzik, vagy az erdőben a vadászok kilövik őket, de nem ritka, hogy legyengülve pusztulnak el. Előfordulhat, hogy a felfokozott állapotban lévő szabadjára engedett kutyák harapásos baleseteket okoznak: a megriadt ember az idegen állatot valamilyen eszközzel távozásra kívánja kényszeríteni (fadarabok, kövek formájában), vagy ijedtség miatt az utcán közlekedő ember hangos kiáltozással jelzi félelmét, a kutya pedig visszatámad. Érdemes támadó állatfalka esetén passzív állapotban biztonságos helyre menni, és onnan kérni segítséget. Saját és a környezetünk biztonsága érdekében kerüljük el a tragédiához vezető szituációkat.

A túlszaporodás

A társadalom számára az igazi problémák az állatok ivarzása utáni hónapokban képződnek: a befedezett szukakutyák megszülik kicsinyeiket. A kóbor anyaállatok az utcán, a bokor alatt, az árokban adnak életet utódaiknak. Van, hogy az anya és kölykei is elpusztulnak a folyamatban, de legtöbb esetben életképesek maradnak, az anya felneveli kölykeit, ezzel is növelve a kóbor állatok számát. Kedvencként tartott állatainkat ne szaporítsuk, ne termeljünk kóborrá váló állatokat! Az ivarzási időszak alatt fokozottabb óvatossággal sétáltassuk a kijelölt helyeken a házi kedvenceket, ne engedjük pározni őket. Legjobb lenne a nem tenyésztési célú állatokat ivartalaníttatni. Az állatvédők törekvései ellenére a kóbor állatok száma nem csökken. A legjobb dolga azoknak a "kóbor" kutyáknak és cicáknak van, amelyek meg sem születnek... A környezettudatos állattartással számos probléma (a kóbor állatok utcára kerülése is) megelőzhető lenne.

Utcára engedett, kóbor állatok

A háziállatokért, azok tetteiért minden esetben az állat tartója, azaz a gazda felel. A 2004. évi X. törvény értelmében állattartóként állatkínzási bűncselekményt követ el az, aki háziasított emlősállatot elűz, elhagy, kiteszi. Állat kóborrá tételéért akár három évig terjedő börtön is kapható! Sajnos az állatok kidobásáért / elengedéséért csak ritkán indul rendőrségi eljárás.

Állattartói jogosítványt, állatrendőrséget sürgetnek a felelős állattartók

Az Orpheus Állatvédő Egyesület több éve szorgalmazza a felelős állattartás előrébb mozdításához szükséges szabályok kialakítását. Állatot jelenleg mindenki szabadon tarthat. Némi szabálymódosítással sikeres lehetne például a lakosság állattartói körében az állattartói jogosítvány bevezetése. A rendészeti törvény reformjaként a rendőrség, a polgárőrség, a közterület-felügyelet és a többi hatósági szerv mellett életre kellene hívni az ebrendészetek vagy divatos szóval az "állatrendőrség" szervezetet is.

További információk:

Állatbarát Web Kuckó

Állatvédelem

SintértNE program

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.