/

Idegen űrhajó a Naprendszerben?

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elméleti síkon nem kizárt, hogy észrevétlenül belépjen Naprendszerünkbe egy idegen űrhajókból álló flotta. Számos korábbi megfigyelés során azonosítottak mesterséges eszközt a kisbolygók között – azonban kiderült, hogy ezek túlnyomó részben csak elkóborolt földi űreszközök, illetve űrszemét.

Az origonak Kiss László, az MTA Csillagászati Kutatóintézetének igazgatóhelyettese és Sárneczky Krisztián, a Magyar Csillagászati Egyesület titkára nyilatkozott a témáról. “Az égitestek pályájának vizsgálata alapján valószínűleg nem sikerülne egyértelműen elkülöníteni egy ilyen mesterséges objektumot, mert a kisbolygók, üstökösök és a kettő közötti átmeneti égitestek gyakorlatilag teljesen kitöltik a rendelkezésre álló pályaelemteret. Igaz, hogy vannak preferált zónák és jellegzetes paraméterek a pályaelemek között, de szórt objektumok lényegében mindenféle egzotikus pályákon megtalálhatók” – mondja Kiss László.
Mindenesetre egyelőre csupán elvi szinten lehet játszani a gondolattal, hiszen egy ilyen idegen objektum megfigyelése igen nehéz. Közvetlen képalkotás módszerrel – tehát a Hubble-űrtávcsővel – kimutatni egy mesterséges testet szinte lehetetlen, mivel túl kicsi lenne valószínűleg a kiterjedése. Talán a visszavert színkép vezethetne nyomra, azonban az anyagi összetétele nem ismert az objektumnak, így nehéz bármi konkrétumot megállapítani.

További részletek ITT.

(Forrás: origo.hu)

Default thumbnail
Előző sztori

Új igazgató nyolc külföldi magyar intézet élén

Default thumbnail
Következő sztori

Közeleg a monitoring adatszolgáltatás határideje

Legutóbbi hasonló cikkek