Egyetem

Idegen űrhajó a Naprendszerben?

Idegen űrhajó a Naprendszerben?

2011. március 2., szerda
Idegen űrhajó a Naprendszerben?

Elméleti síkon nem kizárt, hogy észrevétlenül belépjen Naprendszerünkbe egy idegen űrhajókból álló flotta. Számos korábbi megfigyelés során azonosítottak mesterséges eszközt a kisbolygók között – azonban kiderült, hogy ezek túlnyomó részben csak elkóborolt földi űreszközök, illetve űrszemét.

Az origonak

Kiss László

, az MTA Csillagászati Kutatóintézetének igazgatóhelyettese és

Sárneczky Krisztián

, a Magyar Csillagászati Egyesület titkára nyilatkozott a témáról. "Az égitestek pályájának vizsgálata alapján valószínűleg nem sikerülne egyértelműen elkülöníteni egy ilyen mesterséges objektumot, mert a kisbolygók, üstökösök és a kettő közötti átmeneti égitestek gyakorlatilag teljesen kitöltik a rendelkezésre álló pályaelemteret. Igaz, hogy vannak preferált zónák és jellegzetes paraméterek a pályaelemek között, de szórt objektumok lényegében mindenféle egzotikus pályákon megtalálhatók" - mondja Kiss László. Mindenesetre egyelőre csupán elvi szinten lehet játszani a gondolattal, hiszen egy ilyen idegen objektum megfigyelése igen nehéz. Közvetlen képalkotás módszerrel – tehát a Hubble-űrtávcsővel – kimutatni egy mesterséges testet szinte lehetetlen, mivel túl kicsi lenne valószínűleg a kiterjedése. Talán a visszavert színkép vezethetne nyomra, azonban az anyagi összetétele nem ismert az objektumnak, így nehéz bármi konkrétumot megállapítani.

További részletek ITT.

(Forrás:

origo.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.