Közélet

Gyorsabb bírósági eljárások

Gyorsabb bírósági eljárások

2011. március 1., kedd
Gyorsabb bírósági eljárások

Frech Ágnes, a Fővárosi Bíróság Büntető Kollégiumának vezetője a HírTv-nek adott interjújában elmondta, a jogszabály módosítás nem változtatna az előzetes letartóztatások menetén. Hozzátette, a jelenlegi helyzetben a bíró akkor élhet kényszerintézkedéssel, ha szökés, nyomozás akadályozása, illetve bűnismétlés veszélye áll fenn.

A bírósági eljárások menetét kívánja felgyorsítani a kormány a jogszabály módosítással. A legfőbb problémát az okozza, hogy a bíró sokszor kénytelen a bizonyítékok pontos ismerete nélkül ítéletet mondani. „Nem hiszem, hogy ezt a jogszabályváltozással bármilyen módon befolyásolni lehetne. Azt, hogy ártatlanul ül-e, azt nem tudjuk. Ez egy kényszerintézkedés. Itt nem a bűnösség kérdése felől dönt a bíróság, hanem azt próbálja biztosítani, hogy a nyomozás a megfelelő mederben folyjék, tehát hogy a büntetőeljárás sikerét, legalábbis a gyanúsítottak személye megakadályozza” – mondta

French Ágnes

.

(Forrás: HírTV)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.