Közélet

Gubcsi Lajos: Pénzmosoda volt a HM kommunikációs cége

Gubcsi Lajos: Pénzmosoda volt a HM kommunikációs cége

2011. március 9., szerda
Gubcsi Lajos: Pénzmosoda volt a HM kommunikációs cége

“Pénzmosoda voltunk az előző miniszter idején, az igazgató volt a mosónő; nagy pénzek áramlottak keresztül rajtunk” – nyilatkozta a HM kommunikációs cégéről, a Zrínyi Média Kft.-ről Gubcsi Lajos, annak kormányváltás után kinevezett új ügyvezetője a Duna Televízió Hattól nyolcig című műsorában kedden.

A privát szektorból érkezett cégvezető kijelentette: az előző miniszter kabinetjéig felnyúló ügyekről van szó. A cég tavalyi mérlegének elkészülte alapján az is kimondható, hogy a pénzcsapok elzárása, illetve már kifizetett egyes pénzek visszakérése útján tavaly kétszáznegyven millió forintot spóroltak meg a HM cégénél. “Levegőt nem kaptam, a torkom kiszáradt, amikor az első szerződések, megállapodások a kezembe kerültek kvázi aláírásra – folytatnom kellett volna egy folyamatot. És itt olyan számok szerepeltek, hogy én elképedtem. A magánszférából jöttem ide, ahol minden fillérért meg kell küzdeni, itt meg repkedtek a tízmillió forintok és nem láttam, mi van mögötte. Az első benyomásom az volt, hogy itt iszonyú nagy baj van és elzárni minden pénzcsapot” - nyilatkozta a Hattól nyolcig stúdiójában

Gubcsi Lajos

. A HM kommunikációs cégének vezetője hozzátette: a pénzcsap elzárása korántsem volt egyszerű, mivel minden ilyen ügy mögött nagyon komoly szerződések álltak – magánjogi szerződések és közbeszerzések. “Csak az látszott világosan, hogy a címzettek nagyon nagy vagon pénzzel mennek haza aznap meg másnap. Lefosztás, kifosztás zajlik, ez egyértelmű volt” - tette hozzá az ügyvezető. A Zrínyi Kft.-nél az előző ciklusban történt ügyletek kapcsán már nem visszaélésről beszélne – folytatta tapasztalatai ismertetését Gubcsi Lajos. “Nekem júniusban egyértelművé vált: ez bűnszövetkezetben elkövetett cselekedet volt; itt nem egyik vagy másik ember tévedett és vitt haza egy kis konyhapénzt, hanem világosan látszott – és meg merem mondani itt is – , hogy az akkori miniszter kabinetjéig felnyúló ügyekről volt szó” - mondta a cégveztő. Hozzátette: “világosan látszott, hogy fölülről elrendelnek valamit, megmondják, ki hajtja végre, és oda teszik mögé a jó nagy kalap pénzt, és az áramol rajtunk keresztül”. “Mi egy pénzmosoda voltunk, az igazgató pedig a mosónő, akinek az volt a dolga, hogy mossa a pénzt tovább, ami majd valahol valakinél kiköt. Nagy pénzekről van szó: volt, ami ötszörös, volt, ami kétszeres, volt, ami látszólag és egyértelműen háromszoros, és tízszeres és hússzoros volt” - hangzott a nyilatkozat. Az ügyvezető példaként és állítása alátámasztásaként hozta fel, hogy azt a honlapkezelést, amit korábban harmincmillió forintért oldott meg a Zrínyi Kft. különféle szerződések útján, azt most egymillió forintból oldják meg. A tavalyi mérleg elkészülte után kimondható, hogy abban 240 millió forint megtakarítás szerepel, és “talán még nincs is benne minden”. Ez a visszavett, ki nem fizetett, és a kiáramolni nem hagyott pénzekből származik – mondta Gubcsi Lajos. “Azt mondtam az egyik szerződéses partnerünk vezetőjének, hogy ez itt túl van számlázva, kérjük vissza a pénzt. Azt mondta, szó nem lehet róla, hiszen ők szállítottak a cég pedig fizetett. Majd szúrós szemekkel néztem rá még öt percig, és visszafizette a pénzt” - nyilatkozta a Zrínyi Média Kft. ügyvezetője. Elmondta még: a HM-nél történt átvilágítás után az utóbbi hónapokban ügyvédek dolgoztak az ügyeken, hiszen “egy feljelentésig eljutni nem játék, ott komoly megalapozottság kell”. (Forrás: Duna Televízió Pintér Attila, felelős szerkesztő)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.