Közélet

Fazekas Sándor: elkészült az agrárkamarai törvény tervezete

Fazekas Sándor: elkészült az agrárkamarai törvény tervezete

2011. március 2., szerda
Fazekas Sándor: elkészült az agrárkamarai törvény tervezete

Elkészült az agrárkamarai törvény tervezete, a jogszabály társadalmi vitája március 10-én kezdődik el – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Gazdanap a gazdag napokért – a vidék lesz az ország támasza című konferencián, szerdán Hódmezővásárhelyen.

A megyei szinten szerveződő, autonóm szakmai köztestületnek alanyi jogon tagja lesz valamennyi termelő – mondta a miniszter a tanácskozáson. Az agrárkamara célja, hogy a különböző vitákat házon belül lefolytatva megjelenítse az agrárium szereplőinek érdekeit, más országokhoz hasonlóan, ahol a termelők, feldolgozók, kereskedők összefogva állami beavatkozás nélkül hatékonyan el tudják érni céljaikat – hangsúlyozta a politikus. A készülő új agrárstratégia részleteit március közepén hozzák nyilvánosságra, és négyhetes társadalmi vita után még a nyári szünet előtt elfogadhatja a parlament. A stratégia legfontosabb alapvetése, hogy a mezőgazdaságnak biztosítania kell a vidéki emberek megélhetését – mondta

Fazekas Sándor

. A kiváló hagyományokkal és természeti adottságokkal rendelkező magyar mezőgazdaságnak a tömegtermelés és az alapanyag-előállítás helyett a minőségi, magas feldolgozottságú áruk előállítását kell megcéloznia – hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: ezzel párhuzamosan emelkedik az önellátás és önfoglalkoztatottság jelentősége is, különösen a legszegényebb térségekben. Az erősödő, minél több embert foglalkoztató hazai agráriumnak forrásokra és eszközökre van szüksége. Az Új Széchenyi-terv jelentős fejezete az agrár-, vidék- és környezetstratégia, a hét kitörési pont közül öt szervesen kapcsolódik ehhez a területhez – tudatta a vidékfejlesztési tárca vezetője. Az Agrár Széchenyi Kártya – amelynek bevezetése már az első félévben várható - gyors megoldást jelent az őstermelők, a családi gazdálkodók, de akár a nagyobb vállalkozások forgóeszközeinek biztosítására is. Az igénybe vevők a minimum 500 ezer, maximum 25 millió forintos hitelhez 2 százalékos kamattámogatást kapnak hároméves futamidő alatt – közölte a miniszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.