EP-határozat született a médiatörvény ellen?

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyarországi sajtószabadság helyreállítására szólítja fel a kormányt az az európai parlamenti határozattervezet, amelyet négy EP-frakció fogalmazott meg, és amelyről várhatóan jövő csütörtökön szavaznak a képviselők Strasbourgban. A BruxInfo birtokába került dokumentumban a frakciók európai jogszabály megalkotását kérik az Európai Bizottságtól – írja a Világgazdaság Online.

Közös nevezőre jutottak péntek délelőtt az európai parlamenti frakciók (a néppártit leszámítva) egy olyan határozattervezet megfogalmazásában, amely elítéli a médiatörvényt, felszólítja a kormányt a sajtószabadság helyreállítására, és az Európai Bizottságot a jogszabály végrehajtásának szigorú felügyeletére – értesült a BruxInfo parlamenti forrásokból.

A szocialisták, a liberálisok, a zöldek és az Egyesült Baloldal által elkészített határozattervezet felszólítja a kormányt a médiafelügyelet függetlenségének visszaállítására. Az EP korábban többször megfogalmazta aggályait azzal kapcsolatban, hogy a Médiatanács kizárlag kormánypárti delegáltakból áll, ezt pedig az Európai Bizottság is osztotta, de a testületnek végül nem volt jogi alapja ennek számonkérésére.

A dokumentum azt is kéri, hogy a kormány vonja vissza a média működését szabályozó törvényeket, amennyiben bebizonyosodik róluk, hogy nincsenek összhangban az EU alapszerződés, az EU-jog, illetve az Alapvető Jogok Chartája betűjével vagy szellemiségével. Ez előtt viszont a kormánynak felül kell vizsgálnia a két vitatott jogszabályt, mégpedig a szakma és a közönség teljes körű bevonásával – olvasható a Világgazdaság Online birtokába került papírból.

(Forrás: Világgazdaság Online)

Előző sztori

A II. Disznótoros Pálinkafesztiváltól a Telinen

Következő sztori

Évekig csúcson maradhatnak az élelmiszerárak