Kultúra

Az Akadémia elnöke köszöntötte az ötvenéves SZAB-ot + FOTÓK + VIDEÓ

Az Akadémia elnöke köszöntötte az ötvenéves SZAB-ot + FOTÓK + VIDEÓ

2011. március 3., csütörtök
Az Akadémia elnöke köszöntötte az ötvenéves SZAB-ot + FOTÓK + VIDEÓ
Ötvenéves fennállását ünnepli a Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB). A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöksége 1961. március 3-án kelt döntése értelmében elsőként hozta létre a fővároson kívül tevékenykedő tudósok munkáját koordináló szervezetet, a SZAB-ot. Ez az ötven év a Szegedi Akadémiai Bizottság életében mindenképpen siker – emelte ki a SZAB-székházba érkezett Pálinkás József, az MTA elnöke. „Siker, mert olyan emberek indították el, és hozták létre az MTA területi bizottságát, akik a magyar tudomány óriásai: Budó Ágoston, Szőkefalvi-Nagy Béla, vagy Grasselly Gyula, akik közül kettő még engem is tanított a szegedi egyetemen” – tette hozzá. Mint fogalmazott, a SZAB olyan jól illeszkedett bele Szeged szellemi életébe, hogy meghatározó vált azáltal, hogy összefogta a tudományos, művészeti és gazdasági élet szereplőit.

Az Akadémia „szegedi mása”

Pálinkás József hangsúlyozta: a SZAB vezetői tevékenységükkel hozzájárultak ahhoz, hogy az akadémia ne úgy jelenjen meg, mint az elefántcsonttoronyban élő tudósok közössége, hanem része lehessen a magyar szellemi, kulturális és közéletnek. A SZAB leképezi a Magyar Tudományos Akadémiát Szegeden – összegzett az akadémia elnöke. Hozzátette: jó esély van arra, hogy továbbra is sikertörténet legyen a bizottság munkája, hiszen a Szegedi Tudományegyetem az ország egyik meghatározó univerzitása, és kiemelkedő fejlesztési tervként szerepel most a szegedi szuperlézer, az ELI. „Amellett, hogy az MTA összefogja a magyar tudományos életet, fontos megszólalnia olyan közéleti kérdésekben, amelyekben kompetens. Ugyanakkor az is fontos, hogy ne szólaljon meg semmilyen olyan kérdésben, amelyben nem kompetens. Így őrizhetjük meg a tudomány hitelességét” – mondta el portálunknak Pálinkás József. Kérdésünkre, hogy mennyire nehéz ma itthon tudósnak lenni, az MTA elnöke úgy nyilatkozott, természetesen a magyar kutatók osztoznak az ország sorsában, nem lenne helyes, ha nem ezt tennék, és következésképpen anyagi nehézségeik nekik is vannak. „Ugyanakkor ez a mai rendezvény is azt mutatja, hogy a társadalom azt a fajta erőfeszítést, amit a magyar tudósok tesznek azért, hogy Magyarországon a tudomány, a gazdasági és szellemi élet fejlődjön, a magyar közvélemény értékeli, ahogy az MTA munkáját is” – szögezte le Pálinkás József. Hozzátette: ha az ország gazdasága pedig majd lehetővé teszi, akkor a tudomány képviselői is fellépnek majd azzal az igénnyel, hogy még jelentősebb forrásokat tudjanak arra fordítani, hogy a munkájukat hatékonyabban tudják végezni. „Boldog születésnapot, Szegedi Akadémiai Bizottság!” – zárta szavait a SZAB jubileumi ülésének megnyitóján Pálinkás József.

A kor kötelez

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora hangsúlyozta, az egyetem sorsa másképpen alakult volna a SZAB nélkül. Mint mondta, a ’70-es években a Tisza-parti városban egy kis „nyugati szelet” jelentett az akadémiai bizottság, és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont. A SZAB az akadémikusoknak az egyetemmel való együttműködésének mindig jó hátterét és műhelyét adta. Az ötvenéves jubileum kötelez minket – fogalmazott Dékány Imre, a SZAB elnöke, méltatva a bizottság öt évtizedes, három megye tudományos életét összehangoló munkáját. Hangsúlyozta: a SZAB és a szegedi önkormányzat között kiváló együttműködés zajlik, ennek egyik jele, hogy az önkormányzat jelentős pályadíjakkal támogatja a fiatal kutatókat.

90 éves egyetem, 50 éves SZAB, és jön az ELI

Botka László polgármester köszöntőjében kiemelte, évtizedekkel meghaladta korát a Magyar Tudományos Akadémia azzal a döntéssel, hogy regionális bizottságot hozott létre ötven évvel ezelőtt Szegeden. Óriási felismerés lehetett akkor az európai fejlődés fő sodrától távol, hogy egy nagyváros és egy régió akkor lehet sikeres, ha erős és határozott belső integrációval rendelkezik, és képes a saját értékeit, ezen belül is a tudomány, a kutatás és az innováció fórumait és együttműködéseit kialakítani. Ennek is köszönhető, hogy Magyarországon Szeged az uniós csatlakozás egyik legjelentősebb nyertesévé vált, sok száz millió forintnyi uniós támogatással le tudta küzdeni évtizedes infrastrukturális elmaradását, így Szeged egyre inkább alkalmas és képes a régió központi szerepét betölteni – ez alapvetően annak köszönhető, hogy voltak olyan úttörők, akik a legfontosabb erőforrásokat a tudomány és a kutatás területén, az integrációra épülő európai szellemiséget felépítették számunkra – összegzett a polgármester. Kiemelte, Szeged az Európai Unió egyik tudásközpontjává vált, immár 90 éves egyetemével, 50 éves Szegedi Akadémiai Bizottságával és megépülő szuperlézerközpontjával. A jubileum alkalmából aranyozott emlékérmet kapott Pálinkás József, valamint Telegdy Gyula és Solymosi Frigyes, a SZAB korábbi elnökei, ezüstözött emlékérmet adtak át még az ünnepségen Szőkefalvi-Nagy Béla és Grasselly Gyula egykori elnökök jelen lévő hozzátartozóinak: Szőkefalvi-Nagy Erzsébetnek és Szőkefalvi-Nagy Zoltánnak, valamint Grasselly Gyulánénak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.