Írjon nekünk

Szórakozás

Balatonlellén lesz az első magyar világtalálkozó

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Négy napon át, nyolc helyszínen több mint száz programra kerül sor az I. Magyar Világtalálkozón – június 30-a és július 3-a között – Balatonlellén – írja a HírExtra.

A világ számos országából, az összmagyarság valamennyi korosztályából várják a résztvevőket, s e fesztiválkeretű rendezvénysorozaton a kultúra, a tudomány, a művészet, a gazdasági élet és a sport világának jeles képviselői mutatkoznak be – hangzott el a Budai Várban megtartott, nagy médiaérdeklődéssel kísért sajtótájékoztatón, Joó Géza, a rendezvény egyik szóvivőjének tolmácsolásában, miután a jelenlévők meghallgatták Pintér Tibor előadóművész énekét.

A Szervező Bizottság elnöke, Tanka László elmondta: a Világtalálkozó megrendezésének alapját, a külhoni magyarság körében végzett közel másfél évtizedes kapcsolatépítés, a médiaháttér, a különféle rendezvények, a terebélyesedő Világklub-hálózat jelenti, s céljuk, hogy megteremtsék a határokon átívelő sokszínű és kölcsönös előnyökre épülő kapcsolatkialakítás és együttműködés lehetőségét. Az üzenete: a hagyományaink és értékeink mentén történő összefogásunk által legyünk ismertek a világban.

Balatonlelle lakossága szeretettel várja az idelátogatókat, s mindent megtesznek annak érdekében, hogy kellemesen érezzék magukat a vendégek, mondta Kenéz István, a város polgármestere, hozzá téve, hogy a lelleiek jelentős része aktívan is részt vállal a teendőkből. Nagyváradi-Kis Anna konferencia-igazgató arról beszélt, hogy a Magyar-Lengyel Barátság Napja, valamint a látványos megnyitó ünnepséget követően Magyarsághíd, Hungarikumok a nagyvilágban címmel a magyar-magyar együttműködésen alapuló lehetőségeket tekintik át, de a karitatív és egészség témakörökben is rendeznek fórumokat – ez utóbbi témakör fővédnöke Schmittné Makray Katalin, a Magyar Köztársaság elnökének felesége, szakmai védnöke pedig Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

A Világtalálkozó tíz nemzeti standján találkozhatnak majd az érdeklődők a különböző országokból érkező magyarokkal, ahol a személyes kapcsolatok kialakítására nyílik lehetőség – erről Fedor Aliz, a Találka Tér szervezője beszélt.

Számos szórakoztató programra is sor kerül, s a neves előadóművészek (Demjén Ferenc, Pataki Attila, Keresztes Ildikó, Tamás Gábor, Király Viktor) fellépése mellett különféle eseményekre is sor kerül, így megválasztják a 20 jelölt közül a Magyarok Világszépét, a Világtalálkozó szépségkirálynőjét – erről Both József és Nándori József szervezők beszéltek, (bővebb információ: www.magyarokvilagszepe.hu). Vincze Magdolna, a MÁV-START Zrt.
képviseletében bejelentette, hogy 50%-os alkalmi menettérti kedvezménnyel támogatják a rendezvényre érkezőket. Ugyancsak elhangzott, hogy március 16-tól már számos helyszínen – így a www.vilagtalalkozo.hu honlapon is – kaphatók, jelentős kedvezménnyel a belépőjegyek, s több településről kirándulóbuszokat indítanak egy-egy nap programjaira.

A Világtalálkozó alkalmából tölgyfából faragott, több mint két méter magas, Megmaradásunkért emlékművet avatnak(Farkaslaki Jakab György erdélyi fafaragó művész felajánlása), amelynek a talapzatába a találkozó résztvevőinek Üzenet az utókornak elnevezésű egy mondatos üzeneteit helyezik majd el, amelyet csak ötven év múlva lehet majd kibontani… Az emlékmű kicsinyített mása képezi A Világ Magyarságáért elismerést, amelyet a világ különböző országaiban élő hat olyan személy vehet át, akik sokat tettek itthon és külhonban magyarságunk fennmaradásért.

Fölsorolni is nehéz lenne, mi minden szerepel még a programokban: Csillagok, csillagok folklórfesztivál, táncház, Csárdáskirálynő színházi előadás, Nemzeti Lovagi Torna Bajnokság, igazi falusi lagzi, helyszíni házasság megerősítéssel, veterán autós találkozó, sólyomreptetés, íjászverseny, nemzeti ulti bajnokság – s minderről folyamatos élő internetes közvetítés, s Üzenőfal – szerte a nagyvilágba.

A Hungarikum Falu, a Kézművesek Utcája, a Bor és Pálinka Falu, a Magyar Ízek Utcája, s a Kárpát-medence konyhája , s az ezen termékeket megjelenítő standok tucatjai kiemelt figyelmet kapnak – erről Kéki Hilda, a gasztronómia területének irányítója, a budapesti Székelykapu Étterem tulajdonosa beszélt, aki mondandóját követően ízes finomságok kóstolójára hívta meg a sajtótájékoztató népes közönségét, s megismerhették a világtalálkozó kabaláját is, a magyar pulit.

Hírzóna

Már a világhálón is megjelent a koronavírus

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Baj lehet, mert a távoli munkát végzők negyede semmilyen biztonságtechnikai irányelvet nem követ.

Tovább olvasom

Szórakozás

Jason Derulo és Rudimental a SZIN sztárfellépői

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Visszatér Ákos és a Russkaja.

Tovább olvasom

Szórakozás

Elkészül a Jóbarátok egy külön epizódja a régi sztárokkal

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egy epizód erejéig újra összeáll a Jóbarátok régi sztárszereposztása.

Tovább olvasom

Aktuál