Bulvár

Az orvos szakértő szerint Marian Cozma életét nem lehetett megmenteni

Az orvos szakértő szerint Marian Cozma életét nem lehetett megmenteni

2011. március 23., szerda
Az orvos szakértő szerint Marian Cozma életét nem lehetett megmenteni

Marian Cozma kézilabdázó életét nem lehetett megmenteni; a szívét ért szúrás roncsolta a bal kamrát és pitvart, s a szúrt csatorna hossza elérte 18,5 centimétert - mondta Varga Gyula, igazságügyi orvos szakértő a Cozma-ügy szerdai tárgyalásán a Veszprém Megyei Bíróságon.

Úgy fogalmazott: a szívüreg teljesen nyitott volt, nagy hasadékon áramlott ki a vér. Szerinte a sportoló halála egy-két perc alatt bekövetkezett. Mint mondta, a kézilabdázó életét akkor sem lehetett volna megmenteni, ha ez a sérülés egy szívműtőben éri. Az orvos szakértő szerint lapos, éles és hegyes késsel vagy tőrszerű eszközzel, nagy erővel adták le a szúrást, s az balról jobbra és alulról fölfelé irányult. A gyilkos eszköznek legalább 15-18 centiméter pengehosszúságúnak kellett lennie - jegyezte meg. (

Raffael Sándor

elsőrendű vádlott a hétfői tárgyaláson azt mondta, hogy kése 8-10 centiméter hosszúságú.) A szakértő szerint sem a 212 centiméter magas sértett, sem a mintegy kétméteres vádlott nem volt teljesen álló helyzetben, s a szív körülbelül 155 centiméternyi magasságban lehetett a szúráskor.

Varga Gyula

rámutatott arra, hogy a szív roncsolódása után a vérkeringés azonnal leállt, tehát ha

Marian Cozmát

ezt követően még fejbe rúgták, bőr alatt véraláfutások nem keletkezhettek, s nem is találtak ilyeneket. Ettől még érhették kisebb "behatások" a halott testet, de azoknak nem maradhatott nyomuk - tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a Marian Cozmát ért diszkóbeli szúrás a vesét nem érte el, csak annak zsíros tokjában okozott sérülést, amely két hét alatt begyógyult volna. A szakértő felsorolt egyéb sérüléseket is: gerinctájéki sérülést, a homlok és a szemzúg repedt sérülését említette. Kitért arra, hogy kábítószert a sportoló vizeletében nem találtak, a vérében viszont 1,6 ezrelékes alkoholkoncentrációt mértek, ami közepes alkoholos állapotot jelent. Míg Raffael Sándor elsőrendű vádlott hétfőn - amikor beismerte a szúrást - még úgy fogalmazott, hogy egy "elébe berobbanó alakot" szúrt meg, addig szerdán már ő is csak "a sértettről" beszélt. Amikor a Marian Cozma szívszúrásáról készült boncjegyzőkönyvet ismertette a szakértő, Raffael is csak a "a sértettet" emlegette - márpedig a szívszúrás sértettje Marian Cozma -, s a szakértőt erősítette meg azzal, hogy közölte: "szúró mozdulata valóban nagy erejű volt". Megjegyezte, hogy azt tényleg bal kézzel, félköríves mozdulatot téve adta le. Megerősítette a vádlott a szakértőt abban is, hogy valóban nem teljesen álló helyzetben volt, hanem a jobb lábával nagy terpeszben előre lépve, hajlott, görnyedt testtartással szúrt. Raffael azonban szerdán is megismételte azt a védekezését, hogy támadást akart elhárítani a szúrással, s látta, ahogy "a sértett" a mellkasához és a hasához kapott, majd térdre esett. Elmondta: a kés a helyszínen kiesett a kezéből, de azt nem kereste, hanem sietett az autóhoz és a társaival távozott. Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. január 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb

Zarko Sesumot

és a horvát

Ivan Pesicet

életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.