Közélet

A Jobbik a szavazati jogot is megadná a határon túliaknak

A Jobbik a szavazati jogot is megadná a határon túliaknak

2011. március 12., szombat
A Jobbik a szavazati jogot is megadná a határon túliaknak

A Jobbik szerint teljes körű, a szavazati jogot is magában foglaló állampolgárságot kell biztosítani az elszakított területeken élő magyaroknak, és ennek az új alaptörvényben is meg kell jelennie. Az ellenzéki párt sajnálattal tapasztalta, hogy "a Fidesz továbbra sem kötelezte el magát eziránt", és a kormánypártok alkotmánytervezete nyitva hagyja a kérdést - olvasható a Jobbik szombati közleményében, amelyet azután küldtek az MTI-nek, hogy a párt elnöksége kihelyezett ülést tartott Marosvásárhelyen.

A Fidesz-KDNP szerdán nyilvánosságra hozott alkotmánytervezete szerint minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az európai parlamenti képviselők választásán választó és választható legyen; sarkalatos törvény a választójog gyakorlását vagy annak teljességét magyarországi lakóhelyhez, a választhatóságot további feltételekhez kötheti. A tájékoztatás szerint a Jobbik elnökségi ülésén döntöttek arról, hogy támogatják több külhoni magyar szervezetnek a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán tett javaslatát, amely szerint az új alkotmányban a határon túli magyarok iránti állami felelősség érzése helyett annak vállalását kell rögzíteni. A pártvezetés megerősítette, Magyarország megkerülhetetlen feladata és felelőssége, hogy támogassa az elszakított területek magyar közösségeinek önrendelkezési törekvéseit, és ennek szintén helyet kell kapnia az alaptörvényben - áll a Jobbik közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.