Közélet

A civil szervezetek globalizációja?

A civil szervezetek globalizációja?

2011. március 21., hétfő
A civil szervezetek globalizációja?

A Temesváron működő Integratio Alapítvány olyan magyar ifjúsági szervezetekkel rendezett közös találkozót, akikkel a határokon átnyúló közös munkának a jövőjéről tanácskoztak. A szimpózium címe: határon átnyúló ifjúsági együttműködés lehetőségei és problémái.

A főszervező Integratio Alapítvány fő célkitűzése elsősorban a környéken tevékenykedő ifjúsági civil szervezetek egymással való megismertetése, közös problémáik feltárása és egy közös út keresése. Ennek érdekében, a találkozón, a résztvevők rövid bemutatkozása után már konkrét problémákról szólt minden ifjúsági vezető, képviselő. Ezek között szerepelnek pénz-, érdektelenség-, valamint a kapcsolat hiánya a többi civil szervezettel. A szegedi résztvevők szerint a kapcsolatépítésnek határtalannak kell lennie. Ezzel egyetértve a délvidékiek nehezményezték, hogy Szabadkáról Magyarország, vagy akár Erdély is csak nagyon nehezen megközelíthető, mivel nincs tömegközlekedés, mely a nagyvárosokat összekötné. Míg a szegediek arra törekednek, hogy a különböző rendezvényeket az anyaországon kívül vigyék. A temesváriak két dologra panaszkodnak: egyrészt pályázati pénzből élnek, ami kevés, másrészt a szervezetet vezetők (mivel diákszervezetről van szó) állandóan cserélődnek, így ez negatívan hat a különböző projektjeik folytonosságára.

Legyen vége a bezárkózásnak

Kiss Gábor

(A Munka Világa Egyesület) lényegretörően kifejtette: „A világgazdaság már rég egy globalizált egység. A civilek ezzel ellentétben magukba zárkóznak. Arra kellene törekednünk, hogy elérjük a szervezetek globalizációját, persze a szó jó értelmében.” Előreláthatóan nyár előtt még sor kerül egy második találkozóra, melyre a szervezők sokkal több résztvevőre számítanak. Addig is zajlik a munka: az Integratio Alapítvány egy ifjúsági civil adatbázis összeállítására készül, melyhez segítségére lesz a szombati találkozó minden résztvevője. Az ifjúsági civil találkozó egyúttal szerves része volt az Integratio Alapítvány egy nagyszabású kutatásának, melynek végeredménye előreláthatóan egy-, a régióban működő ifjúsági civil szervezetek együttműködését előseígtő tanulmány lesz, a Szülőföld Alap támogatásával. A megbeszélésen a következő ifjúsági-, illetve ifjúságot foglalkoztató civil szervezetek képviseltették magukat: START – Tanácsadó és Továbbképző Iroda (Temesvár), Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet, Lugosi Ifjúsági Művelődési és Hagyományápoló Egyesület, Temesvári Magyar Diákszervezet, FIDELITAS szegedi szervezete, a Szegedi Politológus Hallgatók Egyesülete, Munka Világa Egyesület (Szeged), Jelen-lét Ifjúsági Szervezet (Szabadka), továbbá a Csongrád Megyei Önkormányzat Ifjúsági referense, valamint a Destinus ifjúsági szervezet képviselője (Szabadka).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.