Egyetem

Viking-leszármazottakat keresnek Man szigetén

Viking-leszármazottakat keresnek Man szigetén

2011. február 6., vasárnap
Viking-leszármazottakat keresnek Man szigetén

Genetikai vizsgálatokkal kutatják a vikingek leszármazottait a Skócia és Észak-Írország között lévő Man szigetén. A Brit-szigetek földrajzi középpontjában található, felénk nem túl közismert különleges helyen, története során számos népcsoport fordult meg.

A Leicesteri Egyetem genetikusai által végzett kutatás során az apai ágon öröklődő Y-kromoszómát vizsgálják. A programban mindazon férfiak részt vehetnek, akiknek már a nagyapja is a szigeten született, s a legelterjedtebb mani családneveket viselik. A jelentkezőkkel először egy részletes, a felmenőikre vonatkozó kérdőívet töltetnek ki, majd DNS-mintát vesznek az önkéntesektől. S hogy mekkora a vikingek leszármazottainak aránya Man szigetén? A válaszra még majdnem három évig, 2013 végéig kell várni - adja hírül az MTI.

Kelták, skandinávok, skótok, angolok

Őslakói kelták (gaelek) voltak. A 9. században norvég vikingek hódították meg a szigetet, és a szomszédos Hebridákkal és más kisebb szigetekkel közös birtokként uralták. A szigetek urai előbb a dublini viking királyok, majd az Orkney-szigeteken székelő viking királyok hűbéresei voltak. 1079-től

Godred Crovan

, a szigetek ura a Man sziget és a Hebridák királyaként önállósította magát. Utódai a távoli norvég királyok névleges fennhatóságát elismerve, de továbbra is királyokként uralkodtak. 1164-től a királyság két külön királyságra vált szét, a sziget uralkodói ettől kezdve csak mint a Man sziget királyai kormányoztak. A szigetet 1266-ban Norvégia eladta Skóciának, a 14. században pedig angol fennhatóság alá került. 1504-ben végleg megszüntették a Man sziget királya már régóta csak névleges címét. Ezután sokáig Salisbury és Derby earljei birtokolták a szigetet a Man sziget lordjaiként, míg 1765-ben megvásárolta a brit parlament. Azóta közvetlenül a brit korona alá tartozik, de a londoni Parlamenttől független; saját helyi parlamentje, az ezeréves Tynwald (a világ egyik legrégebbi, folyamatosan működő országgyűlése) belügyekben teljes önállósággal van felruházva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.