Közélet

Tizenhárom magánnyugdíjpénztár szűnhet meg

Tizenhárom magánnyugdíjpénztár szűnhet meg

2011. február 2., szerda
Tizenhárom magánnyugdíjpénztár szűnhet meg

Hétfőn éjfélig 102 ezren döntöttek úgy, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszer tagjai maradnak, ám az még nem biztos, hogy sikerül is nekik. A kétezer tag alatti pénztárakat ugyanis felszámolják, ám hogy melyek lesznek azok, csak március végén tudhatjuk meg. A Heti Válasz számításai szerint 13-14 pénztárnál rezeghet a léc.

A 102 ezer magánpénztári tag mintegy háromszorosa annak, amire a kormány számított, eredetileg úgy becsülték, a tagoknak legfeljebb egy százaléka lesz hűséges a pénztári rendszerhez. A magánpénztárakkal kapcsolatban azonban a hétfő esti kapuzárás után forrósodott fel igazán a levegő. A jelenlegi 20 pénztárból már kezdetben is csak azok maradhatnak talpon, amelyeknek kétezernél több tagjuk van. Jelenleg még nem lehet tudni, mely pénztárak hány maradót könyvelhetnek el, a nyugdíjbiztosító tájékoztatása szerint legkorábban február végén közlik majd a listát. Ám ha feltételezzük, hogy a nyilatkozók is a taglétszám arányában oszlanak el, akkor 13-14 pénztár léte kerül veszélybe – olvasható a Heti Válasz honlapján. A kétezres határ alá eső intézményeket felszámolják, a tagokat pedig 30 napon belül értesítik arról, hogy másik pénztárat kell választaniuk. Erre újfent 30 napjuk lesz, ha ezt valaki elmulasztja, „a végelszámoló intézkedik a tag társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszaléptetése érdekében." (Forrás:

hetivalasz.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.