/

Tisztújítás az egészségügyben

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Húsz egészségügyi intézet mintegy harminc vezetői posztjára ír ki pályázatot a nemzeti erőforrás miniszter. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár szerint egyes intézményekben működési zavarok tapasztalhatóak, amin változtatni kell – írja a Magyar Nemzet Online.

Szócska Miklós hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a szaktárca úgy döntött, hogy általános tisztújítást tartanak az általuk felügyelt, általuk fenntartott intézményekben. Az intézményvezetők közül „többen nyugodtan alhatnak”, az ő munkájukat elismeri, pozíciójukat pedig megerősíti a tárca. Bizonyos intézményekben azonban működési zavarok tapasztalhatóak, itt pedig változásra van szükség. Az intézkedés részleteiről az államtitkár kedden hivatalában egyeztet az érintett intézetvezetőkkel.
Komoly átalakítás előtt az egészségügy
Arra a kérdésre, hogy minderre miért most van szükség, Szócska Miklós azt mondta: egyrészt a törvény most ad erre lehetőséget, másrészt komoly átalakítás alatt áll az egészségügy. Szerinte így megerősíthetik a pozíciójukat azok a főorvosok, akik nem a jelenlegi egészségügyi kormányzattól kapták a kinevezést. Úgy fogalmazott: olyan csapattal állnak fel, amelynek tagjaival együtt tudnak dolgozni a jövőben.
Szócska Miklós szerint szinte minden olyan tisztségre pályázatot írtak ki, ahol erre törvényi kötelezettség vagy lehetőség volt. Az egyetlen kivétel az Országos Onkológiai Intézet szakmai vezetői tisztsége, amelyet Kásler Miklós tölt be. Szócska Miklós ezt azzal magyarázta, hogy egy tízmilliárd forint feletti értékű uniós onkológiai fejlesztési program „ment végig” az országon, ennek az elfogadása az elmúlt néhány hónapban is megerősítést nyert, s ezt nem kívánták egy pályáztatási procedúrával veszélyeztetni. Az államtitkár szerint az érintetteket előzetesen telefonon tájékoztatták a tervezett intézkedésekről, akiket nem tudott elérni, azoktól pedig ezúton is, valamint kedden is elnézést kér.
Mintegy harminc vezetői állást hirdettek meg az Egészségügyi Közlöny legfrissebb számában. Ezek között szerepel az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, az Országos Sportegészségügyi Intézet, az Országos Vérellátó Szolgálat, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet, valamint az Állami Szívkórház Balatonfüred főigazgatói tisztségének betöltésére. A pályázatok hatvan napon belül elbírálásra kerülnek, ezt követően az állás azonnal betölthető.

(Forrás: Magyar Nemzet Online)

Előző sztori

Fellendíti a hármashatár térségét az EGTC

Következő sztori

Háborús bűntett miatt vádat emeltek Képíró Sándor ellen