Bulvár

Spórolhatott a kilométerekkel az első gólya

Spórolhatott a kilométerekkel az első gólya

2011. február 9., szerda
Spórolhatott a kilométerekkel az első gólya

Megérkezett az első gólya Magyarországra, és Tüskeváron foglalta el a fészkét. Évek óta erre a Veszprém megyei településre érkezik először gólya, lehetséges azonban, hogy ez a példány el sem repült Afrikába. A Magyar Madártani Egyesület munkatársa szerint valószínű, hogy a madár Európában telelt - írja az InfoRádió.

Az elmúlt három-öt évben több gólya is áttelelt Magyarországon, lehetséges tehát, hogy a február első hétvégéjén Tüskeváron feltűnt példány sem költözött melegebb éghajlatra az ősz végén - mondta az InfoRádiónak

Orbán Zoltán

, a Magyar Madártani Egyesület munkatársa. A gyűrűzetlen gólya Európában kóborolhatott, a madarász szerint Horvát- és Olaszország területén is megfordulhatott. Nem valószínű azonban, hogy Afrikáig repült, hiszen onnan csak mostanában indulnak haza a madarak, a tízezer kilométeres út megtétele pedig jó időbe telik. Azok a gólyák, amelyek már túléltek egy telet a környező országokban, kész életben maradási stratégiával rendelkeznek, tudják, hol találnak élelmet a nagy hidegben is. Az ilyen gólyák számára óriási előny, hogy nem kell megtenniük a fárasztó, veszélyekkel teli utat, hanem jó kondícióban, korán megkezdhetik fészkük tatarozását és várhatják a párjukat - fűzte hozzá a Magyar Madártani Egyesület munkatársa. (Forrás:

InfoRádió

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.