Egyetem

Remekelt a Bonifert-iskola a Kölcsönkapott Föld vetélkedőn

Remekelt a Bonifert-iskola a Kölcsönkapott Föld vetélkedőn

2011. február 4., péntek
Remekelt a Bonifert-iskola a Kölcsönkapott Föld vetélkedőn

Derekasan helytállt, és első helyezést ért el a Bonifert Domonkos Általános Iskola csapata a Kölcsönkapott Föld nevű regionális környezetvédelmi verseny január 26-i döntőjén, melyet a szegedi Ifjúsági Házban rendeztek meg.

„A földet az unokáinktól kaptuk kölcsön!” mottóval rendezte meg a Kéve Közösségfejlesztő és Szabadművelődési Alapítvány a Kölcsönkapott Föld című vetélkedősorozatát, a fenntartható fejlődés és a környezet megóvása témában, ahol három nagyszülőből és három unokából álló csapatok versengtek egymással. A megmérettetés célja, hogy a nagyszülők és tanulók kézen fogva, együtt tegyenek a Földünk jövőjéért. A szegedi regionális döntőn dél-alföldi csapatok vettek részt. A kiváló szereplést ösztönözte a lelkes 60 fős iskolai szurkolótábor jelenléte is. A hat helyen megrendezett regionális döntő után a győztesek részt vesznek az országos döntőn, melyre Székesfehérváron, február 14-én kerül sor. A csapat tagjai:

Somoskövi Tamás

(7.b),

Bakri Ferenc

(8.a),

Tóth Gergő

(8.a), valamint

Bonifert Domonkosné, Tarnai Magdolna

és

Juhász Nándor

. A diákok felkészítői

Szatmáriné Maróti Edit

és

Pleskóné Rasztik Mária

tanárnők voltak. A „Boni-Makkost” ökoiskolaként is meghívták a versenyre, amely nagyon jól illeszkedik az intézmény célkitűzéseihez, hiszen sok kreatív feladatot végeznek a tanév során, amit itt is kamatoztathattak. A versenyen olyan témák szerepeltek, mint a fenntartható fejlődés, a szelektív hulladékgyűjtés, a megújuló energiaforrások, környezetbarát háztartás. A verseny támogatója az Európai Unió, Európai Fejlesztési Alap. A szegedi regionális döntőt kiváló szervezés, pártatlan zsűrizés jellemezte, a tanulók pedig értékes jutalmakkal távozhattak – tudtuk meg

Husztáné Gyursánszki Erzsébet

igazgatótól.

Nagyszülő és unoka a környezetért

„Igyekszünk a gyerekek számára természetszeretetet és egészséges életmódot közvetíteni. Ez a vetélkedő azt hangsúlyozta, hogy a természetszeretet által miként vigyázhatunk a környezetünkre úgy, hogy az élhetőség és a fenntarthatóság fennmaradjon” – fogalmazott az igazgatónő. „Három nagyszülő – iskolánkhoz kötődő, gyerekekért nagyon sokat tevő segítők – és három unoka versenyzett egy csapatban – ez jó példa volt arra, hogy miként lehet összehozni az egymástól távol álló korosztályokat. Bár a résztvevők – főleg a gyerekek – kicsit megilletődöttek voltak az első pillanatban, utána a közös munka jól összekovácsolta őket. A felnőttek, a nyugdíjasok meglévő élettapasztalatukkal segítették a versenyt, a gyerekek pedig játékosságukkal, gyors helyzetfelismerő képességükkel tűntek ki” – összegzett Husztáné Gyursánszki Erzsébet. Régóta központi helyet foglal el a környezettudatosság az iskolában, hosszú évek óta kialakult hagyományai vannak, mint a természetvédelmi nap, az ehhez kapcsolódó természetjárásokkal, akadályversenyekkel. Ezek által ebben a szemléletben nőnek fel a gyerekek. Kiemelt hangsúly kap a szelektív hulladékgyűjtés és az egészséges életmód is, és az ehhez kapcsolódó tennivalók, amelyekben szintén intenzíven részt vesznek a gyerekek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.