Írjon nekünk

Egészség

Pénzbüntetés a mindszenti betegtragédia perében

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek a hódmezővásárhelyi kórház egyik orvosát pénteken a Szegedi Városi Bíróság egy 67 éves mindszenti férfi ellátásával kapcsolatban; az ítélet nem jogerős.

A megismételt elsőfokú eljárásban a bíróság százötvenezer forint pénzbüntetéssel sújtotta a doktornőt.
A beteg férfit 2007. április 6-án – néhány nappal az egészségügyi ellátórendszer átalakítása után – szállították a hódmezővásárhelyi kórházba, ahol a vádlott fogadta és vizsgálta meg, majd egy orvos nélküli mentővel továbbküldte a területileg illetékes szentesi kórházba. A férfi keringése azonban az úton összeomlott és a beteg életét nem tudták megmenteni.
Vörös Erika bíró az ítélet csaknem egyórás indokolása során kifejtette, elfogadta a vádlott védekezését, amely szerint megvizsgálta a férfi pulzusát, meghallgatta légzését, és ellenőrizte, ödémásodik-e a lába. A bíróság által elfogadott szakértői vélemények szerint azonban átfogó belgyógyászati vizsgálatra lett volna szükség ahhoz, hogy eldönthető legyen, a férfi állapota sürgősségi ellátást igényel-e. Az orvos nem vizsgálta meg teljes körűen a több betegségben is szenvedő pácienst, így nem zárhatta ki, fennállt-e a sürgős szükség helyzete, az orvos ezzel a férfit az egészségromlás közvetlen veszélyének tette ki. A páciens halála azonban nem róható fel a foglalkozási szabályokat megszegő orvosnak.
A bíró hangsúlyozta, “még laikus szemmel is megállapítható”, hogy a férfi a hódmezővásárhelyi kórházba szállításakor orvosi ellátást igényelt.
A többek között krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő férfi 2007. április 6-án délelőtt háziorvosi beutalóval jelentkezett a szentesi kórház sürgősségi belgyógyászati ambulanciáján fokozódó fulladásos panasszal. A beteg itt a felajánlott kórházi kezelést saját felelősségére elutasította és távozott az intézményből. Délután a férfi háziorvosa riasztotta a mentőket, akik ekkor a hódmezővásárhelyi kórház belgyógyászati osztályára vitték a beteget. A tanúvallomások alapján az biztosan megállapítható, hogy a férfi állapota a szentesi és a hódmezővásárhelyi kórházba érkezés között nem javult.
Lajkó Szilvia ügyész három nap gondolkodási időt kért, Kriveczky György ügyvéd pedig elsődlegesen felmentés, másodlagosan – eljárásjogi hibák miatt – a hatályon kívül helyezés érdekében jelentett be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős.
Az ügyben először 2009 novemberében született elsőfokú ítélet, amelyben elmarasztalták az orvost, és 200 ezer forint pénzbírságot szabtak ki rá. Ezt a döntést 2010 áprilisában, az ítélet megalapozatlansága és eljárásjogi hibák miatt, hatályon kívül helyezte a Csongrád Megyei Bíróság, így került az ügy ismét a Szegedi Városi Bíróság elé.

Egészség

Akár nyáron is lehet egy újabb járvány

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Körbevette az országot a vírusfertőzés – mondja Merkely Béla.

Tovább olvasom

Egészség

Szépüljünk fájdalommentesen és tartósan!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Több évnyi győzködés után úgy döntöttem egy zavarba ejtő lehetőség okán, hogy beadom a derekam és kipróbálom a fájdalomtól és a művi hatástól való félelmem ellenére a szemöldök tetoválást. Előjáróban, kár, hogy halogattam.

Tovább olvasom

Egészség

Fontos döntéseket hoztak az operatív törzs ülésén – videó!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Visszaállítják Magyarországon az átutazók számára kötelező korridorhasználatot.

Tovább olvasom

Aktuál