/

Parlamenti albizottság vizsgálja az államadóság-növekedés okait

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az előző nyolc év alatt bekövetkezett államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottságot hozott létre az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága hétfői ülésén. A testület létrehozását Szijjártó Péter, a bizottság alelnöke kezdeményezte még december végén.

Az előterjesztés szerint a testületnek meg kell vizsgálnia: milyen elhibázott gazdasági és politikai döntések vezettek ahhoz, hogy a GDP-hez viszonyított államadósság 53 százalékról 80 százalékra növekedett 2002-2010. között, és azt is, hogy az ezek a döntések milyen felelősségi kérdést vetnek fel. Az albizottság jelentést készít a megállapításairól, amely alapján az országgyűlési bizottság dönt a további teendőkről.
Nyikos László, a bizottság jobbikos elnöke jelezte: frakciója nem kíván részt venni a bizottság munkájában az adott körülmények között. A számvevőszéki bizottságnak már van egy testülete, amely az előző nyolc évet vizsgálja, ez kaphatott volna többletfeladatot – jegyezte meg.
Az albizottság megbízatásának hatálya a tagok megválasztásával kezdődik, 2011. április 30-ig tart, de mandátum szükség esetén meghosszabbítható. A testület kilenc tagú, tagjai a számvevőszéki bizottsági tagok közül kerülnek ki, öt tagot a Fidesz, egyet-egyet jelölhet a KDNP-, az MSZP-, a Jobbik- és az LMP-frakció az előterjesztés szerint. A testület elnökére és alelnökére a Fidesz tesz javaslatot.
Balla György (Fidesz) azt javasolta, hogy a frakciók egy héten belül nevezzék meg delegáltjaikat az albizottságba. Ha a Jobbik-frakció nem kíváncsi arra, hogy mi történt az államadóssággal az elmúlt években, az meglepő – jegyezte meg.
A bizottsági ülésen személyeskedő vita alakult ki: Veres János (MSZP) úgy vélekedett, az albizottság létrehozása politikai megrendelés teljesítése, vélhetően – mondta – már a bizottsági jelentés is készen van. Márton Attila (Fidesz) hangsúlyozta: mindenkinek tudnia kell, mi történt itt az elmúlt években, Veres János minisztersége is hozzájárult az államadósság ilyen mértékű növekedéséhez.

Előző sztori

Szijjártó gyorsítaná a bérkompenzációt a magánszektorban

Következő sztori

Ma lejár a felsőoktatási jelentkezési határidő