Mélyponton az építőipar

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a 2010-ben 35 százalékkal esett vissza az újonnan felépített lakások száma az előző évhez képest. Legutóbb az 1990-es években volt ilyen alacsony az új lakásépítések száma – olvashatjuk az Indexen.

2010-ben 20 823 új lakás épült, 35 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 17 353 volt, ami 39 százalékos csökkenést jelent a 2009-es adatokhoz képest – olvasható a KSH honlapján. Legutóbb a rendszerváltás környékén volt ennyire alacsony ez a szám, az új lakásépítési engedélyek kiadása pedig eddig soha nem látott mélypontra zuhant.
A gazdasági válság hatásai a 2009-ben kezdték éreztetni magukat az építőiparban, akkor 11 százalékos visszaesést könyvelhettek el. Az építési engedélyek száma 2011-re a lakásépítések számának további csökkenését valószínűsíti – áll a gyorsjelentésben.
Negyven százalékos visszaesés a fővárosban
Az év folyamán használatba vett lakások száma Budapesten esett vissza a legnagyobb mértékben, 40 százalékkal. A községekben és a megyei jogú városokban átlagos mértékű csökkenés következett be (35 százalék), a többi városban kisebb arányban, 28 százalékkal mérséklődött a lakásépítés volumene. Somogy és Bács-Kiskun kivételével minden régióban és megyében kevesebb lakást vettek használatba, mint az előző évben. A csökkenés az észak-alföldi és a közép-dunántúli régióban volt a legerőteljesebb (47, illetve 41 százalék), a megyék közül pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya esetében (51 százalék).
A lakásépítési engedélyek tekintetében a fővárosban is van némi visszaesés (13 százalék), az ország többi részén azonban jóval erősebben érezhető a csökkenő tendencia. Régiós összehasonlításban Közép-Dunántúlon, Nyugat-Dunántúlon és Észak-Alföldön következett be 50 százalékot is meghaladó hanyatlás. Baranya megye kivételével valamennyi megyében kevesebb lakásépítési engedélyt adtak ki, mint 2009-ben.
Az új lakóépületben létesült lakások 46 százaléka családi házban, 38 százaléka többszintes, többlakásos épületben, 10 százaléka lakóparkban épült.

(Forrás: Index.hu)

Előző sztori

A pénzügyi bizottság támogatja a Fidesz költségvetési javaslatait

Következő sztori

Idén is számítógépet kapnak a jól tanuló, rászoruló fiatalok