Közélet

Még fizetnénk is, hogy csökkenjen az államadósság

Még fizetnénk is, hogy csökkenjen az államadósság

2011. február 9., szerda
Még fizetnénk is, hogy csökkenjen az államadósság

A magyarok közel fele hajlandó lenne anyagilag is hozzájárulni az államadósság csökkentéséhez – derül ki a Nézőpont Intézet januári közvélemény-kutatásából.

A költségvetési vita kezdete óta egyértelmű, hogy a kormányzati célok egyik fő fókuszpontja az államadósság csökkentése. E céllal a magyarok is egyetértenek: a Nézőpont Intézet reprezentatív mintán készült felmérése szerint a válaszadók 95 százaléka súlyos problémának tekinti az állami eladósodottság mértékét. A „veszély” egységbe kovácsolta az eltérő pártszimpátiával rendelkezőket: a szocialisták és a Lehet Más a Politika támogatóinak 90-91 százaléka tartja súlyos tehernek a hazai államadósságot, a Fidesz és a Jobbik táborának pedig 96-98 százaléka. Ezen felül a megkérdezettek 45 százaléka hajlandó lenne évente egy napi átlagos megélhetéshez szükséges összeget (kb. 2500 forintot) áldozni jelenlegi adóterhein felül is az államadósság csökkentésére. A vizitdíj vagy a kórházi napidíj „közmegegyezéses” elutasítása után nehezen lett volna elképzelhető, hogy az emberek közel fele támogathatja egy, a család kasszáját terhelő újabb „adó” fiktív bevezetését. Az államadósság csökkentésére irányuló „közteherviselésben” önként venne részt a munkaképes korú lakosság 49 százaléka, valamint az átlagot meghaladó jövedelemmel rendelkezők 65 százaléka. (Forrás:

Világgazdaság Online

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.