/

Még fizetnénk is, hogy csökkenjen az államadósság

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyarok közel fele hajlandó lenne anyagilag is hozzájárulni az államadósság csökkentéséhez – derül ki a Nézőpont Intézet januári közvélemény-kutatásából.

A költségvetési vita kezdete óta egyértelmű, hogy a kormányzati célok egyik fő fókuszpontja az államadósság csökkentése. E céllal a magyarok is egyetértenek: a Nézőpont Intézet reprezentatív mintán készült felmérése szerint a válaszadók 95 százaléka súlyos problémának tekinti az állami eladósodottság mértékét.

A „veszély” egységbe kovácsolta az eltérő pártszimpátiával rendelkezőket: a szocialisták és a Lehet Más a Politika támogatóinak 90-91 százaléka tartja súlyos tehernek a hazai államadósságot, a Fidesz és a Jobbik táborának pedig 96-98 százaléka.

Ezen felül a megkérdezettek 45 százaléka hajlandó lenne évente egy napi átlagos megélhetéshez szükséges összeget (kb. 2500 forintot) áldozni jelenlegi adóterhein felül is az államadósság csökkentésére. A vizitdíj vagy a kórházi napidíj „közmegegyezéses” elutasítása után nehezen lett volna elképzelhető, hogy az emberek közel fele támogathatja egy, a család kasszáját terhelő újabb „adó” fiktív bevezetését.

Az államadósság csökkentésére irányuló „közteherviselésben” önként venne részt a munkaképes korú lakosság 49 százaléka, valamint az átlagot meghaladó jövedelemmel rendelkezők 65 százaléka.

(Forrás: Világgazdaság Online)

Előző sztori

Labdarúgás: Volán-dupla a Dorozsma ellen + FOTÓK

Következő sztori

Kézilabda: Pick-győzelem Tatabányán (FRISSÍTVE)