/

Közösségi házat építenek a piaristák

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A közösségfejlesztéshez elengedhetetlen egy jó hely, egy befogadó tér – vallja a piarista rend, így ennek jegyében többgenerációs közösségi tér kialakítására adtak be pályázatot az Európai Unióhoz. A 48 millió forintos beruházásból külön épület és játszótér készül Dugonics András Piarista Gimnázium udvarán, várhatóan április végéig.

A Piarista Rend Magyar Tartományának állásfoglalása szerint a nem formális nevelésnek egyre nagyobb szerepe van a rend életében is. A 46. egyetemes káptalan az egész piarista rend számára ajánlotta a nevelésnek ezt a formáját, mert ezáltal előbbre léphetnek a hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok segítésében. A rend nevelési stratégiájában kiemelt szerepet szán a nem formális nevelésnek, és ezt mint legitim és kívánatos utat jelöli ki a piarista küldetés számára.
Fontosnak tartják a különböző tanulási módszerek, utak, formák megismertetését és terjesztését. Vallják, hogy a sokszínűség a tanulásban is elengedhetetlen, ezért foglalkoznak a kreativitásfejlesztéstől a nyelvklubon keresztül, az aktív állampolgárság erősítésén át a szociális- és társas kompetenciák fejlesztéséig, sok mindennel. Ezek a programok a gyermek- és ifjúsági korosztály, valamint a családok bevonásával valósulnak meg. Legfőbb céljuk építő közösségek létrehozása, a nem formális és informális tanulás módszerével és egy támogató környezettel. Ehhez kaptak jelentős anyagi támogatást az Európai Uniótól.
A piaristák 2008 augusztusában nyújtották be pályázatukat az Új Magyarország Fejlesztési Terv, Dél-Alföldi Operatív Program keretében a „Szociális alapszolgáltatások és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése” című (DAOP-2008.4.1.3/B pályázati felhívásra, melyen 2009 tavaszán több mint 48 millió forint európai uniós támogatást nyertek el.
A közbeszerzés lefolytatása után az építkezési munkálatok 2010. december 9-én kezdődtek meg és várhatóan 2011. április végére készül el az épület és a játszótér.

„Játszótér” minden generációnak

A beruházás során a Dugonics András Piarista Gimnázium udvarán a tornacsarnok bővítésével létrehoznak egy 120 négyzetméter alapterületű többfunkciós közösségi teret. Ez a tervek szerint otthona lesz minden generációnak, és helyet ad a klubfoglalkozásoknak, rendezvényeknek, közösségi összejöveteleknek, képzéseknek, szabadidős tevékenységeknek egyaránt. A sportpályákhoz, a parkosított kerthez kapcsolódóan 3.000 négyzetméteren korszerű, minden igényt kielégítő játszótér kerül kialakításra.
„Egy olyan közösségi színtér készül, amely fiataloknak és családoknak kínál lehetőségeket a  szabadidő értékes eltöltésére. Betérhetnek hozzánk olvasni, társasjátékozni, csocsózni, ücsörögni; választhatnak különféle programjaink közül is vagy megállhatnak akár csak egy csésze teára is nálunk – kinek mihez van kedve. Ezen kívül itt, ezen a helyen szeretnénk vendégül látni minél több lelkes művészt is, mert itt teret kaphatnak megmutatni tudásukat, kifejezni gondolataikat” – olvasható a projekt leírásában.

Előző sztori

Mindszenti beteg – Nem fellebbez az ügyészség az elsőfokú ítélet ellen

Következő sztori

Úrrá kell lenni a gyengeségeken – reformmenetrend