Gazdaság

Közös statisztikai kiadvány jelent meg a Dél-Alföldről és a román Vest régióról

Közös statisztikai kiadvány jelent meg a Dél-Alföldről és a román Vest régióról

2011. február 10., csütörtök
Közös statisztikai kiadvány jelent meg a Dél-Alföldről és a román Vest régióról

Egy évig tartó előkészítés után egyedülálló kiadványt szerkesztett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Szegedi Igazgatósága és a Román Nemzeti Statisztikai Hivatal Temes Megyei Igazgatósága: az Azonosságok és különbségek a magyarországi Dél-alföldi és a romániai Vest régiók között című kötet statisztikai szempontból hasonlítja össze a két régiót.

A kötet csütörtöki szegedi bemutatóján

Végh Zoltán

a KSH szegedi igazgatója elmondta: szeretnék, ha a kiadvány példa lenne, hiszen nagyon fontos, hogy az uniós régiók jobban megismerjék egymást. A román és a magyar statisztikai hivatal között Románia 2007-es uniós csatlakozása óta egyre élénkebb a kapcsolat. Ezt kihasználva adták ki az összehasonlító anyagot, amelynek fontosabb témái között szerepelnek gazdasági, demográfiai, illetve az infrastrukturális ellátottságot bemutató adatok. A munkát segítette, hogy az uniós követelményeknek mostanra mindkét ország statisztikai hivatala megfelel. A kötet alapján a két régió adatai között több a hasonlóság, mint a különbség. Az egy főre jutó éves GDP érték például 6.700 euró mindkét régióban. Míg azonban a mutató a Dél-Alföld esetében az ötödik helyre elegendő Magyarországon, addig a szomszédos Vest régiót a második román régióvá teszi. Az Európai Unióban 274 régió van, ezek rangsorában a Vest régió a 250. helyen-, míg a Dél-Alföldi régió a 251. helyen van. Az eltérések például a gazdasági szerkezetben jelennek meg: a Dél-Alföldön valamivel nagyobb a mezőgazdasági tevékenység aránya, és a szolgáltatások arányát, fejlettsége is magasabb. Végh Zoltán elmondta, hogy a közművesítés, az infrastruktúra tekintetében is "jobban teljesített" a Dél-Alföld, mint a Vest régió, de azért óriási különbségek nem mutatkoztak. A népességet vizsgálva a kötet megállapítja, hogy míg a Dél-Alföld 1,3 millió lakosával Magyarország harmadik legnépesebb térsége, addig az 1,9 milliós Vest régió Románia legkisebb lakosságú területe. A KSH tervei szerint a jövőben a kitekintést megpróbálják bővíteni a Vajdaság irányába is. Bár az uniós rendszerek ott még nem állnak rendelkezésre, s ez nehezebbé teszi a munkát, már felvették a kapcsolatot az ottani szakemberekkel - mondta el Végh Zoltán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.