Közös statisztikai kiadvány jelent meg a Dél-Alföldről és a román Vest régióról

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy évig tartó előkészítés után egyedülálló kiadványt szerkesztett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Szegedi Igazgatósága és a Román Nemzeti Statisztikai Hivatal Temes Megyei Igazgatósága: az Azonosságok és különbségek a magyarországi Dél-alföldi és a romániai Vest régiók között című kötet statisztikai szempontból hasonlítja össze a két régiót.

A kötet csütörtöki szegedi bemutatóján Végh Zoltán a KSH szegedi igazgatója elmondta: szeretnék, ha a kiadvány példa lenne, hiszen nagyon fontos, hogy az uniós régiók jobban megismerjék egymást.
A román és a magyar statisztikai hivatal között Románia 2007-es uniós csatlakozása óta egyre élénkebb a kapcsolat. Ezt kihasználva adták ki az összehasonlító anyagot, amelynek fontosabb témái között szerepelnek gazdasági, demográfiai, illetve az infrastrukturális ellátottságot bemutató adatok. A munkát segítette, hogy az uniós követelményeknek mostanra mindkét ország statisztikai hivatala megfelel.
A kötet alapján a két régió adatai között több a hasonlóság, mint a különbség. Az egy főre jutó éves GDP érték például 6.700 euró mindkét régióban. Míg azonban a mutató a Dél-Alföld esetében az ötödik helyre elegendő Magyarországon, addig a szomszédos Vest régiót a második román régióvá teszi. Az Európai Unióban 274 régió van, ezek rangsorában a Vest régió a 250. helyen-, míg a Dél-Alföldi régió a 251. helyen van.
Az eltérések például a gazdasági szerkezetben jelennek meg: a Dél-Alföldön valamivel nagyobb a mezőgazdasági tevékenység aránya, és a szolgáltatások arányát, fejlettsége is magasabb. Végh Zoltán elmondta, hogy a közművesítés, az infrastruktúra tekintetében is “jobban teljesített” a Dél-Alföld, mint a Vest régió, de azért óriási különbségek nem mutatkoztak.
A népességet vizsgálva a kötet megállapítja, hogy míg a Dél-Alföld 1,3 millió lakosával Magyarország harmadik legnépesebb térsége, addig az 1,9 milliós Vest régió Románia legkisebb lakosságú területe.
A KSH tervei szerint a jövőben a kitekintést megpróbálják bővíteni a Vajdaság irányába is. Bár az uniós rendszerek ott még nem állnak rendelkezésre, s ez nehezebbé teszi a munkát, már felvették a kapcsolatot az ottani szakemberekkel – mondta el Végh Zoltán.

Előző sztori

Még mindig csak becsülhető a január végi földrengés okozta kár

Következő sztori

Időközi választással fenyeget Botka? + FOTÓK