Közgyűlés online: megegyeztek a büdzséről, és még marad a jegyző! FRISSÍTVE + FOTÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Rendkívüli közgyűlésen válthatják le Szeged Megyei Jogú Város címzetes főjegyzőjét a következő napokban. Erre azután kerülhet sor, hogy pénteken Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjének ez irányú javaslatát nem tudta napirendjére tűzni a testület. A költségvetést viszont elfogadták, miután a polgármester befogadott több Fidesz-KDNP-s módosító javaslatot, néhányat pedig visszavontak.

19.40: A sporttárgyú javaslatokat támogatták a várostyák. A Szedeák is megkapta a megemelt önkormányzati támogatást 24 igen, 1 nem és 4 tartózkodás mellett. Vége az ülésnek, köszönjük az egész napi megtisztelő figyelmet.

19.33: Gyimesi László SZMSZ-módosító előterjesztése a cégvezetők munkáltatói jogköreit, valamint a tulajdonosi jogköröket illetően nem ment át 14 igen, 13 nem mellett Keresztúri Farkas Csaba és Szentistványi István tartózkodásával. A Póda Jenő által beterjesztett távhődíjemelést sem támogatták (14 igen, 14 nem, Keresztúri Farkas Csaba tartózkodott).

19.30: Sorban fogadják el a további előterjesztéseket, az ÁSZ-jelentést viszont leszavazza a többség.

19.23: Elfogadták a 2011. évi költségvetési rendeletet! 26 fő szavazott igennel, Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) és Kosik Dénes (Fidesz-KDNP) nemmel, Szentistványi István (LMP) pedig tartózkodott. Ezek szerint eredményes volt a Botka László és a Fidesz-KDNP frakció vezetői közötti mai egyeztetés.

no images were found

19.20: A költségvetési rendeletről szavaznak. A Fidesz-KDNP-s módosítók kerülnek sorra, Botka László többet befogad ezek közül, másokat visszavontak. Úgy tűnik tehát, van megegyezés. A közgyűlés sorra szavazza meg a módosító javaslatokat 28 igennel Keresztúri Farkas Csaba tartózkodása mellett…

19.15: Sorban szavazzák meg az előterjesztéseket. A nagykörúti buszsáv kapcsán az az álláspont, hogy valósítsa meg azt az önkormányzat, de kérik az NFÜ-t, hogy mindez jövőre valósuljon meg. 21 igen, 4 nem és 4 tartózkodás mellett szavazta meg a közgyűlés, tehát végül a Fidesz-KDNP szavazati megoszlottak ebben a kérdésben.

19.13: Most kerül sor a szavazási procedúrára. Póda Jenő tréfálkozik a sajtó képviselőivel: vagy lesz költségvetés, vagy nem!

19.00: A zárt ülésnek vége, a szavazásokat megelőzően ismét szünet következik, számítások szerint a nyolcadik. Ötpercesre ígérik, de ebben kételkedünk…

18.55: Kalmár Ferenc és Kohári Nándor kap választ interpellációkra, kérdésekre. Zárt ülés.

18.50: A sporttárgyú előterjesztések következnek. A közgyűlés ígéretet tesz a kiemelt egyesületek további hároméves támogatására, valamint a Pick Szeged kézilabdacsapat 50 milliós kölcsönének visszafizetését ütemeznék át. Szentgyörgyi Pál és Hüvös László beszél, nincs vita. Hüvös László önálló indítványa, hogy a szegedi férfi kosárlabdacsapat támogatását emeljék a női csapat finanszírozásának szintjére. Hozzászólás nincs.

18.48: Póda Jenő egyetért, további cégeknek is át kell esniük az átvilágításon.

18.46: Fogyasztói szempontból fontos – egészíti ki Póda Jenő korábbi szavait Szentistványi István -, hogy 2009 óta nem volt emelés, mert 2009. január 1-jén történt csökkentés, majd tavaly októberben egy nagy növelés… Emlékeztet arra is: a Fidesz-KDNP a választásokat követően a részben városi tulajdonú cégek átvizsgálását is ígérte. Ehhez ő ragaszkodik.

18.45: Több mint érdekes, hogy a Fidesz áll az élére a távhődíj emelésének – így Szentgyörgyi Pál.

no images were found

18.40: Póda Jenő hőszolgáltatással kapcsolatos előterjesztései következnek. Egy átlagos lakás esetében 4,5 százalékkal emelkedne a távhő díja.

18.39: Kozma József úgy érvel, súlyos precedens az, ha a törvényeket semmibe veszik a városatyák. Solymos László csatlakozik: az ügyben másodfokon is hasonló határozat várható, mert fideszes parlamenti képviselő vezeti a megyei kormányhivatalt, s így a “pofátlanság határa”, amit a Fidesz művel. Gyimesi László fenntartja javaslatát. A polgármester szerint a Fidesz arra játszik, hogy mivel az Alkotmánybíróságnak van joga megsemmisíteni a rendeletet, ez akár évekig is eltarthat. Botka László azt mondja, ez “sunyiság”.

18.37: Gyimesi László mindenkit kér, ha nem ért egyet a rendelettel, vigye végig a jogorvoslati úton. Botka László ismét kiemeli: aki támogatja a rendeletet, tudatos törvénysértést követ el!

18.35: Bohács Zsolt kijelenti: természetesen lehetőség van jogi felülvizsgálatra. Akár bírósági útra is terelheti az ügyet a polgármester, ezzel ők is tisztában vannak. De most itt sem a polgármester, sem a jegyző nem dönthet az ügyben. Botka erre azt mondja: ez a beismerése annak, hogy a tervezet törvénysértő.

18.32: Mózes Ervin is fenntartja álláspontját, az önkormányzati törvényt szerinte semmi sem írhatja felül. Botka László felháborítónak és antidemokratikusnak tartja a választói akarat semmibevételét. Mint fogalmaz, a demokrácia írott és íratlan szabályait nem lehet felrúgni. Bejelenti: nem írja majd alá ezt a rendeletet, s minden jogi fórumon elégtételt vesz érte!

18.30: Gyimesi László SZMSZ-módosítása kerül terítékre. Mint ismeretes, a százszázalékos önkormányzati cégek ügyvezetőit érintő munkáltatói jogokat a polgármestertől a vagyongazdálkodási bizottsághoz helyezné át. Mózes Ervin jegyző szerint az előterjesztés törvénysértő, nem lehet elvonni a polgármesternek címzett hatáskört. Gyimesi viszont úgy véli, önkormányzati cége esetében a közgyűlés a tulajdonos, mely hatáskört ruházhat át bizottságára.

18.29: Megérkezett a legnagyobb képviselőcsoport is végre.

18.25: Most következik a folytatás! Illetve még nem, mert Hüvös László kivételével egy Fidesz-KDNP-s se jött vissza… Botka László poénkodik is egyet: na, most kellene szavaznunk!

18.20: A hírek szerint még mindig a költségvetésről tárgyal a polgármester a Fidesz-KDNP frakciójának vezetőivel. A szünet igencsak elhúzódik.

18.00: Kicsit megnyúlik a 15 perces szünet. Most térnek vissza a fideszes képviselők. Inkább csak szivárognak…

17.35: Többen szólnak hozzá a munkahelyteremtés kapcsán zajló vitához. 15 perc szünet következik. Várhatóan a költségvetésről egyeztetnek tovább, a dísztermi hírek szerint közel járnak a megegyezéshez a felek…

17.22: Véget ért Bohács Zsolt és Botka László rögtönzött megbeszélése. Hamarosan kiderül, milyen eredménnyel…

17.20: Kozma József a munkaügyi központ anyagairól közben: jó és rossz híreket is tartalmaz. Az országos és megyei átlaghoz képest nem romlott a megyei helyzet, de nem dőlhetünk hátra. Az önkormányzat eszközeit felhasználva együtt kell működjön a munkaügyi központtal, s oda kell figyelni, mert növekszik a diplomás álláskeresők száma.

17.15: Még mindig folyik a megbeszélés Botka, Bohács és Hüvös között. Alapos elemzésnek vetik alá a költségvetést.

17.14: Solymos László arról beszél, az önkormányzat saját eszközeivel segíti a munkahelyteremtést, például a lézerközpontot is idecsábították. A Mercedes-ügyben szerinte az döntött, hogy a gyárat nem akarták Budapesttől 100 kilométernél messzebbre telepíteni.

17.12: Kalmár Ferenc felemlegeti, az MSZP eljátszotta a Mercedes-gyárat, ami komoly veszteség a városnak.

no images were found

17.10: A polgármester és a fideszes frakcióvezető a költségvetési előterjesztést és a módosítókat lapozgatják. Hüvös László is csatlakozik hozzájuk.

17.08: Miközben még tart a Botka-Bohács megbeszélés, Juhász Gyula szólal föl. Cáfolja a szocialisták szavait: a Fidesz-KDNP számára igenis fontos a foglalkoztatás, nem felejtették el ezt a választások óta.

17.06: Botka László a díszterem egy félreeső részén egyeztet Bohács Zsolttal. Mindketten elszántnak tűnnek. A téma bizonyosan a költségvetés.

17.05: Gila Ferenc nem látott közmunkást havat lapátolni a városban, ami miatt a kormány politikáját bírálja.

17.00: Szeged foglalkoztatási helyzetéről kaptak tájékoztatót a képviselők a munkaügyi központtól. Most erről vitáznak. Ménesi Imre úgy értékeli az adatokat, Szeged foglalkoztatási szempontból túlélte a válságot.

16.51: Révész Mihályt tanította Bálint Sándor a szegedi néprajzi tanszék vezetőjeként. “Rettenetes üldözöttként volt tanszékvezető” – karikíroz az MSZP-s politikus. Haág Zalán szerint nem járható út, ha visszasírjuk az 50-es, 60-as éveket, illetve kétségbe vonjuk, hogy Bálint Sándor üldözött volt-e. A KDNP szegedi elnöke úgy fogalmaz: ami a Nyíl utcában elkészült, alsóvárosi paraszti életet bemutató tájház lett, nem Bálint Sándor-emlékház…

no images were found

16.48: Solymos László válaszol: csak emlékházra tudtak pályázni. A működtető turisztikai kft.-nek olyan idegenforgalmi szakembereket kell foglalkoztatnia, akik érthető nyelven magyarázzák el Bálint Sándor munkásságának jelentőségét az átlagembereknek.

16.45: Haág Zalán nem tud róla, hogy a Tourinform bármelyik munkatársának megfelelő tudományos és szakképzettsége lenne az emlékház működtetésére. Állítja: Botka László korábban azt nyilatkozta, Bálint Sándor-kutatóközpontot is ki lehetne alakítani az emlékházban, ám ez nem valósult meg.

16.42: Solymos László: azért nem vették meg annak idején a szülőházat, mert a tulajdonos a piaci ár többszöröséért kínálta. A hagyaték egy részét ki lehetne állítani az emlékházban, ám a múzeum ezt nem akarja.

16.40: Hüvös László szerint a Bálint Sándor Emlékház egész Alsóvárosnak idegenforgalmi fellendülést hozhat. Haág Zalán messzebbről indít az előterjesztés kapcsán: Botka László engedte 2004-ben lerombolni a szülőházat, a város nem mentette meg. Akkor merült föl az emlékház ötlete. A megvalósítás felemásra sikeredett, mert a Nyíl utcai tájház nem képezi le a néprajztudós életét.

16.27: Oktatási, kulturális, egészségügyi és szociális tárgyú előterjesztések napirenden! Az első osztályos beiratkozásokról kezdődik vita először. Ugyanúgy 45 első osztályt terveznek indítani, mint tavaly.

16.25: Botka László jelzi, az ÁSZ hat hónapos vizsgálat alatt sem talált semmi törvénytelenséget.

16.20: Mózes Ervin címzetes főjegyző is úgy látja, pozitívak a város számára az ÁSZ-dokumentum megállapításai.

no images were found

16.17: Szentgyörgyi Pál megint másként magyarázza a jelentést. Állítása szerint az önkormányzat gazdálkodása kiváló minősítést kapott. Az adósságnövekedés valóban kedvezőtlen, ám azt már nem vizsgálták, mennyivel nőtt az önkormányzat vagyona, illetve mennyivel csökkent állami támogatása. A tendenciózusan összegyűjtött negatív jelzőkkel a Fidesz becsapja a közvéleményt – veti oda.

16.11: Póda Jenő mást olvasott ki a jelentésből. Annyira nem rózsás a kép, mint a polgármester állítja – emeli ki. Néhány idézettel támasztja alá mondandóját. Az önkormányzat eladósodása 2007 és 2010 között fokozódott például. Aztán az évente kidolgozott likviditási tervekben a város nem számolt a teljes hitelkeret visszafizetésével. Több tehát a probléma, sajnos a belső ellenőrzés sem megfelelő az önkormányzatnál. A dokumentum ezért is javasolja a közgyűlésnek, indítson fegyelmi vizsgálatot a jegyző ellen!

16.07: Az Állami Számvevőszék jelentéséről vitáznak a képviselők. Botka László szerint ez a város számára pozitív eredménnyel zárult, semmiféle jogszabályellenes működést nem tárt fel, s a négy évvel korábbinál is kevesebb javaslatot fogalmazott meg.

16.05: Juhász Gyula arról beszél, 53 millió forintnál is többe került már idén Szegeden a belvíz elleni védekezés.

15.58: Solymos László és Kalmár Ferenc a szegedi gyerekek nyári szórakozási lehetőségeiről vitatkozik.

15.52: Folytatódik az ülés.

15.30: Az előterjesztő polgármester zárszavai: a túlzott fejlesztéssel eladósítja a várost, ezzel vádolja a Fidesz, miközben a többi magyar nagyváros jóval eladósodottabb. Felhívja a figyelmet, az új államháztartási törvény értelmében ha nincs elfogadott költségvetés április 30-ig, a belügyminiszternek kötelessége leállítani a központi finanszírozást, illetve az alkotmányellenesség miatti eljárást indítani. Tíz perc szünet!

15.28: Nagy Sándor azt mondja, ha a Fidesz módosítói átmennek, akkor is megszavazza a büdzsét, mert az Szeged érdeke. Úgy véli, a Fidesznek is ez a felelőssége, a városnak működő költségvetés kell.

15.25: Póda Jenő zárja a felszólalások sorát a Fidesz-KDNP részéről. Úgy látja, a frontok ugyanott húzódnak, ahol eddig. Elvárható lenne szerinte, hogy a kormány gazdaságpolitikáját képezze le Szeged is. Kiemeli: Botkáék másfélszer több kölcsönt vettek föl a nyolc év alatt, mint az egész Kádár-rendszer. Ezért jutottunk ide, ahol tartunk – hangsúlyozza. A Fidesz-KDNP nem támogatja az előterjesztést.

15.21: Hüvös László tanácsnok megint az út- és járdafelújítás fontosságára hívja föl a figyelmet. Botka László válaszol: kátyúzásra a környezetgazdálkodási kft. költségvetésében szerepel forrás.

15.18: Nógrádi Tibor: a szegedieknek járható utakra van szükségük! Szentistványi István folytatja: nem ért egyet a polgármesteri gyakorlattal, hogy Botka László minden hozzászólást riposzttal jelentéktelenít el, nem fogad el semmiféle kritikát.

15.15: Haág Zalán kér szót. Kozma Józsefnek felel: a benyújtott költségvetést elhibázottnak tartja a Fidesz-KDNP. Választókerületével összefüggő Csongrádi sugárúton a nem buszsávon kocsisor torlódik föl, a buszok beszorulnak ezek mögé, csak később jutnak be sávjukba. A szegedieknek nem kellenek buszsávok.

15.11: Juhász Gyula reagál Nagy Sándor szavaira. Nőtt a karbantartandó utak mennyisége – mondja -, ezért lenne szükség többletforrásra, hogy ezeket fel lehessen újítani. Botka László tervezete azonban nem tartalmaz ilyen keretet, sem járdafelújítási alapot.

15.08: Nagy Sándor: a Fidesz egyrészt megfogalmazott igényeket, melyekre módosítókat sem adott be (így a hitelcsökkentés kapcsán például) másrészt figyelmen kívül hagyja, ami a külvárosokban az utóbbi nyolc évben történt.

15.05: Mihálffy Béla következik a Fidesz-KDNP részéről. Körzete, Kiskundorozsma és Béketelep köszöni, amit kapott az utóbbi években, de többet szeretne, mert 2007 óta gyakorlatilag nem volt ott fejlesztés. 2011-ben sincs külön soron semmi feltüntetve. Arra kéri Botka Lászlót, a jövőben nagyobb odafigyelést tanúsítson a külterületek iránt. A polgármester úgy felel: az ő idejében többet fejlesztettek Dorozsmán, mint azt megelőzően.

no images were found

15.01: Révész Mihály emlékeztet: korábban egy fideszes politikus azt mondta Tarjánban, a panelprogramban nem lesz önrész. Igaza lett, hiszen panelprogram sincs – szúr oda. Az útkérdésben amondó: előbb megfelelő gerinchálózatra van szükség, utána következhetnek a mellékutak.

14.58: Botka László szerint senkinek nem lesz Szegeden útépítési hiánya, hamarosan folytatódik ugyanis az elektromos tömegközlekedési projekt, a forgalmas csomópontokat fejlesztik. Ha a kis utak is sorra kerülnének, tényleg nem lehetne majd közlekedni…

14.55: Szondi Ildikó (MSZP) laptopjának “vinnyogása” miatt Hüvös László felszólalása csúszott, de végül elkezdődhet. Tájékoztat: a külterületeken élőket az út és járda érdekli leginkább. Ezért felelőtlenség lemondani az útfelújításról és a járdarekonstrukcióról. Eközben olyan buszsávot terveznek be 377 millió forintért, melynek semmi értelme. Ebből 281 millió ráadásul hitelfelvétel, mely a város adósságállományát növeli. A Fidesz-KDNP módosítóival változtatni akar ezen a helyzetek, ezért hozna létre alapokat.

14.52: Kozma József szerint ez egyenes beszéd volt a jobbikos politikustól, miközben a Fidesz és a KDNP még nem ismeri el a büdzsével kapcsolatos döntését.

14.50: Keresztúri Farkas Csaba: nehéz helyzetben van Szeged, mert az utóbbi húsz évben oda vezették a nagy pártok. Az MSZP az elmúlt két ciklusban nem törődött a munkahelyteremtéssel. Közben átgondolatlan beruházások jellemzőek, a nagykörúti buszsávra például nem volt szükség, hiába harsogja a “pártújság”. Bejelenti: nem szavazza meg a költségvetési tervezetet, sem a Fidesz-KDNP módosítóit.

14.45: Juhász Gyula, Tápé képviselője ragad mikrofont. A kormányok politikáját elemzi először. Az MSZP-s kabinetek által felvett hitelek vezettek a jelenlegi válsághoz – mondja -, s egyik pillanatról a másikra nem lehet fejlődési pályára állítani az országot. A munkahelyteremtő program rángathatja ki a szekeret az adósságcsapdából.

14.42: Szentgyörgyi Pál azt mondja, az az optimális, ha a működési bevételekből csoportosítanak át fejlesztésekre, de jelenleg a működési egyensúly megteremtése a tét.

14.38: Az LMP-s Szentistványi István azokra a társadalmi csoportokra hívja fel a figyelmet, melyeknek nincs lobbicsoportjuk a közgyűlésben. A szociális szférából kiesett 83 millió forintot rájuk tekintettel máshonnan át lehetett és kellett volna csoportosítani – emeli ki.

14.35: Kohári Nándor következik, aki úgy kezdi, a város eladósodottsága és törlesztési terhei jelentősen befolyásolják a költségvetést. Mikor 83 milliós hiányt emlegetnek a szocialisták a szociális szektorban, tanulságos, hogy több mint 250 millióval nagyobb idén az adósságszolgálati teher, mint amivel Botka Lászlóék 2009-ben kalkuláltak. Az erőltetett beruházás hitelfelvételekkel járt, hosszú távon ezek hatása megterheli a várost. Akadnak feleslegesnek tűnő beruházások, mint a nagykörúti buszsáv.

14.32: Kalmár Ferenc tanácsnok folytatja, aki a korábbi MSZP-kormányok hibás gazdaságpolitikájára emlékeztet.

14.29: Farkasné Pocsai Blanka úgy véli, ahogy mindenki, a pedagógusok is azt várják, hogy legyen végre költségvetés. Tudják viszont, ki szüntette a 13. havi bért és a továbbképzési keretet, s tisztában vannak vele, az Orbán-kormány adta azt vissza. Ha Szeged pluszjuttatást akar a tanároknak, nem fordíthat elő, hogy az eddig jutalomként kapott pénzt címkézzék át Szeged-pótléknak, ezért nyújtott be módosító javaslatot az oktatási bizottság.

14.26: Nógrádi Tibor szerint röpködnek ugyan a milliók, de a költségvetés lényegét senki sem magyarázza meg. Miközben kockázatot kellene csökkenteni, 1,6 milliárdos hitelfelvétel is komoly kockázattal bír. A 67,5 milliárdos főösszegből nulla forint jut útfelújításra, 300 millió pedig a felesleges, l’art pour l’art nagykörúti buszsávra. Ő nem sikertörténeteket lát Szegeden, hanem járhatatlan utakat és a lakóövezetek lepusztulását.

14.23: Ménesi Imre párttársaihoz hasonlóan bírálja a kormányt, mert az kevesebb forrást juttat az önkormányzatoknak. A panelprogram lebegtetését súlyos hibának tartja.

14.19: Haág Zalán, a KDNP szegedi elnöke azt mondja, a Belváros egyes környékei is elhanyagoltak, így a Lechner tér és a Szent György tér. A forgalom kisebb utcákra terelődött, melyek ezt nem bírták, tönkrementek. A Bocskai utca burkolatát teljesen ki kellene cserélni. Mindezek tükrében sajnálja, hogy nem különítettek el pénzt útfelújításra. Solymos László felel: a pályázati alapban szerepelnek erre források.

14.14: Kónya Gábor (MSZP) szerint is jobb lenne, ha több pénz lenne szociális kiadásokra, panelfelújításra, egészségügyre, oktatásra, ám a “nemzeti együtt nem működés kormányának” politikája ezt megakadályozza. Az államháztartás az utóbbi évek legrosszabb januárját produkálta. Orbán Viktor eközben kétszer nagyobb dolgozószobába költözik – ismerteti. A Fidesz-KDNP eddigi döntései Szegednek is több száz millió forint kárt okoztak – állítja -, megemlítve például a tápéi nevelőotthon ügyét.

no images were found

14.11: Révész Mihály (MSZP) a Szeged-pótlék ügyéhez csatlakozik. Konzultált a szakszervezettel, s mindenki amellett van, hogy készpénzben kapják meg – jelenti ki, válaszolva Hüvös Lászlónak.

14.08: Kosik Dénes saját körzetének problémáival kezdi. Az emberek azt várják, picit a külső városrészek felé tolják el a költségvetés kiadási arányait. Az Orczy-iskola sportpályája és a Jerney-iskola udvara például balesetveszélyes, ezeket rendbe kellene hozni Dorozsmán.

14.05: Botka László szerint a Fidesz béremelést ígért a pedagógusoknak, de nem tartotta be, ezért alkotta meg az önkormányzat a Szeged-pótlékot.

14.04: Hüvös László: mindenkinek érdeke, hogy megszülessen ma a költségvetés. A realitásokat is nézni kell, s lát ugyan a Fidesz támogatandó elemeket, ám átgondolandónak tart több dolgot. Botka László, aki korábban megszavazta a pedagógusok 13. havi bérének elvételét, most havonta átlag ötezer forintot adna a szegedi tanároknak. Cafetériában odaadni az egész 234 millió forintot nettóban hétezer forintot jelentene havonta, ezt javasolja a Fidesz-KDNP.

14.01: Botka László: a javaslat 14 fő hivatali leépítését tartalmazza, nem érti a bürokráciát érintő vádakat. A Szabad Város frakció-hozzászólása Nagy Sándoré. A korábbi alpolgármester szerint a kormány gazdaságpolitikája komoly nyomokat hagyott Szeged büdzséjén, hiszen az elvonások és a bizonytalanság sújtják a várost. A Fidesz javaslatai – állítja – nem csökkentik a hiányt, csak a fejlesztési irányt rendeznék át. Tagadja, hogy az utóbbi években kisebb figyelem jutott volna a külső kerületekre. Az uniós források felhasználása vissza nem térő lehetőség, mondja, így érthetetlen számára a jobboldal beruházásokkal szembeni aggályoskodása. A Fidesz indítványai nem hoztak semmi újat, csak azt, hogy uniós támogatásokat veszthet miatta a város.

13.54: Póda Jenő gazdasági tanácsnok a Fidesz-KDNP vezérszónoka. Nem értenek egyet az eladósodási intenzitással, a jelentős költségvetési hiánnyal, hiszen közel 4 milliárdos hitelfelvételre lenne szükség az egyensúlyhoz. Botka Lászlóék dinamikus fejlesztési politikája nem fogadható el számukra, ha olyan területekre, mint az oktatás, egészségügy kevesebb pénz jut. Az előterjesztés továbbra is a beruházásokat erőlteti, nem az emberek mindennapjait érintő dolgokat, amit nem tartanak korrektnek. Nem látják a hivatali bürokrácia visszaszorításának jeleit sem. Úgy érzik, a bevételeket felül-, a kiadásokat alultervezik. A hiány szétterítésében a potyautasokat kellene visszaszorítani a szociális szférában, ezzel sem számít a büdzsé. A Fidesz-KDNP sem szereti ezt a költségvetést, mert számos problémát nem old meg. Olyan kérdéseket rendeznének módosítóikkal, melyek alapvető problémái a költségvetésnek, s különösen az egyéni képviselőket érintik érzékenyen. Csak egy példa: Botka László előterjesztése nem tartalmazott pénzt útfelújításra, a peremkerületi lakók környezeti körülményeinek javítására. Ezen akar változtatni a jobboldal.

13.43: Szentgyörgyi Pál nyit az MSZP részéről. Úgy véli, ez az első év 2002 óta, amikor kompromisszumot kell kötnie az önkormányzatnak a büdzsé kapcsán. A szociális kiadások kapcsán nem hagyhatják figyelmen kívül a kormányzati gazdaságpolitikát, költségvetést, a jogszabályi változásokat. A megszorítások, forráscsökkentések nem kedveznek az önkormányzatoknak. Szigorúan kell tervezni, a hivatal ezt meg is tette. A válságadó bevezetése a szegedi iparűzési adót fizető nagy gazdálkodókra szerinte kedvezőtlenül hat, ahogy az illetékadó is negatívan érinti a várost. Kijelenti: kétséges a panelprogram folytatása is. Bírálja az Orbán-kormány gazdaságpolitikai lépéseit, illetve azok kommunikációját.

no images were found

13.35: Nagyon nehéz körülmények között nem szerethető költségvetést készítettünk – mondja a polgármester. Az önkormányzatok állami finanszírozása reálértéken 6 százalékot csökkent, Szegedet ez súlyosan érinti – teszi hozzá. A legfontosabb alapelvnek a működési egyensúlyt tartja, ezért működési hitelt nem kívánnak felvenni. Kiemelhető a büdzsé, mely Budapesté után a második legnagyobb főösszegű 67,5 milliárddal, ráadásul 52 százaléka fejlesztést, beruházást finanszíroz. Egyeztetett a Fidesszel, a jobboldali frakció visszavonta a polgármester által törvénytelennek tartott javaslatokat. A Fidesz módosítói 170 millió átcsoportosítást vonnak maguk után mindösszesen, ami a teljes költségvetés alig 2 ezreléke. Botka László ettől függetlenül nem támogatja ezeket.

13.30: Következik a költségvetés vitája. Botka László nyit, aki korábban a sajtóban is ismertette már tervezetét.

13.20: Gyimesi László és Bohács Zsolt arról tájékoztatja portálunkat, hogy a Fidesz-KDNP jövő csütörtökre, március 3-ára kezdeményezi a rendkívüli közgyűlést a személyi kérdésekben. Újságírói kérdésre válaszolva elmondják: a jegyzőt azért kívánják meneszteni, mert az Állami Számvevőszék jelentése súlyos megállapítások tartalmaz rá nézve, illetve a képviselőktől több visszajelzés érkezett, hogy nem működik velük együtt, visszatart adatokat. Egyébként jogszabályi szempontból a menesztést nem szükséges indokolni. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne lenne bőven indok rá, egyszerűen munkajogilag nem szükséges.

11.51: Ebédszünet következik 13.30-ig, majd a költségvetési rendelettervezet vitája kerül terítékre.

11.50: Kozma József nem marad adós a válasszal, hiszen igencsak megtalálták őt a Fidesz-KDNP képviselői. Maradjunk a tárgynál – javasolja. Idén 83 millióval kevesebb forrást kap a város a szociális ellátásra, így hatalmas a felelősség: kik és milyen juttatásokat kaphatnak. Egyetért Hüvös Lászlóval, a rászorulók támogatása prioritás. Ugyanakkor véleménye szerint nem az önkormányzaté a felelősség a mostani helyzetért.

11.48: Farkasné Pocsai Blanka visszatér a polgármester által említett tiltakozó levélre a Holt-Maros ügyében. A korábbi megoldási javaslatokat nem fogadták el az érintett lakosok, a február 1-jei fórumon tájékozódhattak újra a lehetőségeikről, s a védetté nyilvánítás kapcsán újból jelezték aggályaikat. Fontos feladat az ő ügyük rendezése.

11.45: Újra Hüvös László, aki szerint Nagy Sándor figyelmét elkerülte, hogy nem az országos adótörvényekről, hanem a helyi szociális ellátásról van szó. Kéri Botka Lászlót, szűrje ki a szociális ellátási szféra helyi potyautasait, a rászorultak támogatása pedig ne csökkenjen. Emlékeztet: az ország eladósodásáért és Szeged hitelállományáért (22,8 milliárd forint) sem a jobboldal a felelős… A pénzt ott kell keresniük a szocialistáknak, amikor ők irányítottak, ezért kellett most Botka Lászlónak 83 milliót elvonnia a szociális szférától.

no images were found

11.42: Gila Ferenc (MSZP) Szlovákiához hasonló éhséglázadások lehetőségéről vizionál. Folytatni kellene a közmunkaprogramot! – zárja szavait. Nagy Sándor (Szabad Város) csatlakozik hozzá: a jobboldali képviselők is elismerték, hogy megszorítások történnek a szociális rendszerben. Miközben csökkennek a legrászorultabbak jövedelmei, emelkednek az alapvető élelmiszerek árai, így komoly nehézségekkel kell küzdeniük a kisembereknek.

11.39: Haág Zalánt (Fidesz-KDNP) is Kozma József szavai késztették felállásra. 2002 óta – mondja – drasztikusan nőtt a GDP-arányos államadósság. A nemzeti együttműködés kormánya megpróbálja rendezni a helyzetet. Botka László: nem kellett volna a leggazdagabb tízezer adóterheit 32-ről 16 százalékra csökkenteni, akkor most nem lennének ezek a költségvetési problémák…

11.36: Póda Jenő tanácsnok (Fidesz-KDNP) is arról beszél, az MSZP-sek a parlamenti szavazataik miatt politikailag felelősek a kialakult helyzetért. Van annak diszkrét bája szerinte, hogy aki térdre rogyasztotta az országot, a polgári kormány fejére olvassa a jelenlegi problémákat. A pénzt az MSZP mint politikai erő tapsolta el – állítja.

11.33: Hüvös László tanácsnok (Fidesz-KDNP) folytatja a sort a szociális ellátások témakörében. Méltányosnak és igazságosnak kell lennie a rendszernek, de adni mindig a meglévőből lehet – hangsúlyozza. Az MSZP adósította el véglegesen az országot, Kozma József pedig mindent megszavazott az országgyűlésben, ezért csodálkozik mai szavain. Minden rászorulót a lehető legmagasabb hozzájárulással kell segíteni, ugyanakkor meg kell előzni, hogy akik életmódszerűen veszik föl a segélyeket, de nem rászorulók valójában, tovább éljenek ezzel az eszközzel. A maga részéről is úgy véli, az önkormányzat átrendezéssel pótolhatta volna a kiesett állami forrásokat.

11.30: Az LMP-s Szentistványi István emelkedik. A szociális ellátórendszert érintő változásokat vizsgálja. A központi keretek csökkenését emlegették az MSZP-sek, emeli ki, ezzel együtt úgy véli, jócskán lenne az önkormányzatnak is mozgástere a források átcsoportosítására, preferenciákat felállítva. Solymos László több javaslata azonban súlyosan érinti a lakosokat, ilyen az ápolási díj megszüntetésének terve. Helyi szinten kellett volna inkább pótolni az országosan kieső összegeket!

11.27: Ménesi Imre csatlakozik Kozma Józsefhez. A 2011-es országos költségvetés legnagyobb vesztesének a szociális szférát tartja, melytől 34 milliárdot vonnak el. A legrászorultabbakat hagyták magukra a véleménye szerint. Kevesebb juttatásból pedig az önkormányzat helyzete is nehezebb.

11.25: Az MSZP részéről Kozma József folytatja a kormánykritikát. A közfoglalkoztatás mértéke csökken, a szociális ellátás is szűkül, ami rendkívüli módon aggasztja a képviselőt.

11.23: Kosik Dénes Pál (Fidesz-KDNP) Kiskundorozsma belvízvédelmi lehetőségeit elemzi. Pályázat révén lehetne enyhíteni a problémákon a városatya szerint, ehhez kér támogatást. Botka László bejelenti: az önrész rendelkezésre áll a pályázathoz.

no images were found

11.21: Sz. Fehér Éva főépítész válaszol a felvetésre. 23 terület vizsgálatát rendelte el a közgyűlés, az egyeztetési eljárás valamennyi esetében folyamatban van.

11.18: Kohári Nándor (Fidesz-KDNP a helyi védettségre javasolt természeti értékekről szól, s Gaskó Béla vonatkozó tanulmányát említi, mely összegyűjtötte az őrzendő értékeket. A polgármester korábban komplex felülvizsgálatot ígért, érdeklődik, hol tart ez a folyamat…

11.15: Farkasné Pocsai Blanka (Fidesz-KDNP) a Holt-Maros védetté nyilvánításáról beszél. Ez egy pályázat előfeltétele, mondja, melynek révén sokkal alaposabban tudják majd gondozni a Holt-Marost. Lakossági fórumot is tartott az ügyben. Hét tulajdonost érint a kérdéskör, velük külön egyeztetés zajlik, a későbbi időszak lehetőségeiről kaptak tájékoztatást. A körzetben élők nagy része támogatja az előterjesztést, s bízik a pályázat sikerében. Kérdezi, hogyan kerülhetnek majd az érintett magánterületek önkormányzati kézbe a pályázat előtt, milyen forrása van erre a városnak. Botka László felel: sikeres program a Holt-Maros rehabilitációja, folytatni kell. Kapott egy tiltakozó petíciót is azonban a héten. Megvan a fedezet a pályázatra – fejti ki.

11.10: Solymos László (MSZP) a szociális térítési díjakról szóló rendeletről. Elmondja, Szeged városa a szociális ellátásokra kevesebb állami normatívát kap idén, így sajnálatos módon meg kell tenniük olyan lépéseket, mely egyes ellátási formák szűkítését, illetve megszüntetését vonja maga után.

11.07: Sikerült megállapítani a napirendet. Következik a rendeletmódosításokról szóló vita.

11.03: A közgyűlés folytatódhat, a napirendi pontok megállapítása zajlik. Keresztúri Farkas Csaba ismerteti a jogi bizottság határozatát. Botka László szerint szomorú, hogy milyen körülmények között akarják leváltani a törvényesség őrét…

10.59: Megszületett a döntés: Bohács Zsolt ma visszavonja az előterjesztést, s a jogi bizottság rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte, melyet mától két hétre tartanának. A határozat oka, hogy az indítvány nem érkezett be a tegnapi napon. A személyi kérdésekkel kapcsolatos korábbi gyakorlatot pedig jövő szerdai ülésén vizsgálja majd a jogi bizottság.

10.33: Szünet a bizottsági ülésen. Mózes Ervin ismertette jogi álláspontját: halaszthatatlan ügyben önálló napirendi pontot lehetne javasolni, de annak az előterjesztésnek az ülés előtti napon meg kellett volna érkeznie a jegyzőhöz vagy a polgármesterhez az SZMSZ értelmében. Ez nem történt meg. Személyi kérdés pedig nem szerepelt a mai közgyűlés napirendjén, így ahhoz sem csapható hozzá a két fideszes indítvány. Így szerint törvénysértő lenne, ha Bohács Zsolt javaslatait napirendre tűzné a testület. A bizottság tagjai most a paragrafusokat bújják.

10.04: A jogi bizottság ülése még nem kezdődött el, várnak egy tag visszatérésére. Külön csoportokban történik a jogszabályok értelmezése. Mózes Ervin jegyző magabiztosnak tűnik, ahogy Gyimesi László és Bohács Zsolt is, akik szerint személyi kérdést határidő nélkül elő lehet terjeszteni. Hamarosan beszámolunk a fejleményekről.

09.51: Botka László a jogi bizottság ülését kéri. Ismét szünet következik arra az időre.

no images were found

09.50: A jegyző szól, szerinte tegnapig be kellett volna ezeket a javaslatokat nyújtani, a közgyűlés csak törvénysértő módon veheti föl ezeket az új napirendi pontokat. Gyimesi László válaszol: személyi kérdések, hatósági ügyek kivételt képeznek, azoknál nincs határidő. Mózes Ervin: a köztisztviselői törvényt is sérti Bohács Zsolt javaslata, mert ha betöltött álláshelyre írnának ki pályázatot, az érintett személyt előtte erről értesíteni kellene.

09.46: Bohács Zsolt frakcióvezető személyi javaslatokat terjeszt elő. Egyik a város jegyzőjének felmentésére és új pályázat kiírására, a másik az IH Rendezvényközpont vezetőjének lemondására s új vezető választására vonatkozik. Botka László SZMSZ-értelmezést kér Mózes Ervintől.

09.45: Botka László bejelenti, a városi kitüntetések ügyét levetetné a napirendről, mert nincs megegyezés a pártok között.

09.42: Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) is a kommunizmus áldozataira emlékezik. Szomorúnak tartja, hogy Rákosi Mátyás ma is Szeged díszpolgára lehet, s nem érti, Kozma József (MSZP) miért nem volt benn a teremben az egyperces néma felállás idején. Nem kap választ felvetéseire…

09.40: Kenyeres Lajos (Szabad Város) az emberek hangját igyekszik tolmácsolni, akik nem értik, mi történik az országban, minden drágul, s nem értik a kormányzat intézkedéseit sem. Nyugtalanok a tarjáni nyugdíjasok – fogalmaz. Mivel indokolják a panelprogram és a közmunkaprogram megszüntetését? – kérdezi. “Most csak hideg és halál van Tarjánban” – mondja.

09.36: Tóth Károly (MSZP) a Mars téri piac ügyét elemezgeti. Egyesek – emlékeztet – nem átallottak Botka polgármester háza elé tüntetést szervezni. A főjegyzőt törvénytelenséggel vádolták. Most azonban döntött a bíróság, s eldőlt, a polgármester és Mózes Ervin szabályosan jártak el, csak Szeged város érdeke vezette őket. Elvárja a Fidesz-KDNP-től, hogy elnézést kérjen. Botka László szerint a várostól kell bocsánatot kérnie a jobboldalnak.

09.32: Kalmár Ferenc (Fidesz-KDNP) a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról beszél, mely a mai napra esik. Az eszmerendszer hatásait – mondja – hazánk is megszenvedte a 20. század során, az áldozatokra, köztük a szegediekre, tisztelettel emlékezünk. Az 1956-os hősök emléke máig él. A városháza pincéjében is sokakat tartottak fogva a forradalom leverését követően, többen nem élték túl a fogságot. Az elszámoltatás Kalmár szerint máig nem történt meg teljes körűen, sok felelős nyugodtan él köztünk most is – a Biszku-féle dokumentumfilmre utal többek között, s egy perc néma felállást kér a szegedi áldozatokért.

09.30: Végre kezdődhet az érdemi munka, mindenki elfoglalta a helyét. Napirend előtti felszólalásokat hallhatunk.

09.27: Dísztermi újságírói pletyka szerint arról zajlik az egyeztetés, van-e ma jogi lehetőség a jegyző leváltására. Közben visszaérkezett a Fidesz-KDNP.

09.04: Napirend előtti felszólalásokkal indul a munka. Bohács Zsolt húsz perc szünetet kér és kap is, a Fidesz-KDNP frakciója ülést tart.

no images were found

09.02: Megérkezett Botka László, kezdődik az ülés.

8.58: Lassan gyülekeznek a képviselők, még zajlik néhány bizottsági ülés. Mózes Ervin jegyző ül a pulpitusnál. Egyedül van.

Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakció vezetője és Póda Jenő gazdasági tanácsnok csütörtökön közölte: több mint harminc költségvetési módosító indítványukat fenntartják, hiszen jó és fenntartható büdzsét szeretnének. Kijelentették: meg kell vizsgálni Mózes Ervin jegyző felelősségét is az utóbbi napok vitái kapcsán, hiszen a városházi apparátus – állítják – információkat tartott vissza, s szelektív volt az együttműködési készsége. Éppen ezért alapul torzításon Botka László polgármester azon kijelentése, miszerint a Fidesz-KDNP több javaslata törvénysértő. Ismert, a szocialista városvezető korábban azzal fenyegetett, visszavonja költségvetési rendelettervezetét, ha a jobboldal módosítói – érzése szerint – veszélyeztetik azt, s így álláspontja értelmében akár egy időközi választás felé is utat nyitna.

További érdekes témának ígérkezik Gyimesi László (Fidesz-KDNP) javaslatcsomagja. A városfejlesztési és külügyi tanácsnok a közgyűlés hatáskörébe helyezné az önkormányzati vagyon feletti tulajdonosi jogkörök gyakorlását, azaz a város cégeiben nem a polgármesternek lenne döntési joga, hanem a testületnek, a pénzügyi és a vagyongazdálkodási bizottságnak. A százszázalékos önkormányzati cégek vezetői felett is – a megválasztás, visszahívás, díjazás megállapításának kivételével – az összes munkáltatói jogot a vagyongazdálkodási bizottsághoz rendelné át a polgármestertől Gyimesi László.

Az ülésen az élcsapatok támogatásáról is szó lesz.

no images were found

Előző sztori

Bokros Lajos nem adja vissza EP-mandátumát

Következő sztori

A capoeiráról a Sportkoktélban