Közélet

Közel 3000 orvos fordított hátat Romániának

Közel 3000 orvos fordított hátat Romániának

2011. február 6., vasárnap
Közel 3000 orvos fordított hátat Romániának

Az elmúlt évben 2779 romániai orvos igényelte az orvosi kamara megyei székhelyein a külföldi praktizáláshoz szükséges engedélyeket. A legtöbben, 947-en a főváros egészségügyi szakemberei közül döntöttek a franciaországi, angliai vagy németországi munkavállalás mellett.

Kolozs megyéből 403 szakember hagyta el a romániai egészségügyet – írja az erdely.ma hírportál. A külföldi munkavállalás fő oka egyértelműen a romániai alacsony bérezés. Amíg ott ugyanis egy rezidens orvos 800 lej, azaz 200 eurókezdő fizetésért dolgozik, addig egy külföldi kolléga bérezése 1500 euró, azaz több mint hétszerese, mint a romániai. Hasonló a helyzet a szakorvosok esetében is. Akik háta mögött 15 év tapasztalat áll, Romániában közel 2500 lejt – körülbelül 600 eurót keresnek. Külföldön azonban egy hasonló munkaévvel rendelkező orvost a romániai bér tízszereséért foglalkoztatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.