Írjon nekünk

Sport

Kosárlabda: kupán vágta a Paks a Szedeákot + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Gyenge játékkal huszonöt pontos vereséget szenvedett az SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata a magyar kupa negyedöntőjének első mérkőzésén, hazai környezetben az Atomerőmű SE-től. A meccset online közvetítettük.Gyakorlatilag az első mérkőzést követően eldőlt a továbbjutás a Szedeák és a Paks között a magyar kupanegyeddöntőjében, ugyanis az esélyesebb Atomerőmű érvényesítette a papírformát, s könnyedén győzedelmeskedett a párharc első felvonásában a Tisza-partiak otthonában. Fodor Péter tanítványainak ezúttal nem ment úgy a játék, mint a két gárda december végi bajnokiján vagy éppen a szombati körmendi találkozón. Végig roppant pontatlanul dobtak a hazaiak, s a védekezés sem működött, így a 22 pontos Brooks Sales és a 15 pontig jutó Brendan Winters vezérletével végig kézben tartotta a meccset a tolnai alakulat.

A Paks ezúttal nem akarta elkövetni azt a hibát, mint a bajnokságban, így az első pillanattól kezdve nagyon odatette magát. Winters és Sales gyakorlatilag mindenhonnan betalált a nyitó játékrészben, míg a szegedi dobások rendre célt tévesztettek. Sorra maradtak ki a ziccerek, nem akadt senki, aki vállára vegye a Szedeákot. Ahogy teltek a percek, úgy nőtt az ASE előnye, s úgy vált egyre hitehagyottabbá a házigazda. Már a 4. percben tíz volt közte (6-16), majd a második negyedben a húsz pontot is megközelítette a különbség. Sajnos sokat hibáztak Nyilasék, senkinek sem ment igazán, Fodor Péter nem találta az ideális ötöst. A lepattanók többségét a vendégek tépkedték le, s több alkalommal is leindították a lassan rendeződő Szedeákot. A nagyszünetre 29-43-nál vonulhattak a felek, s még arra sem panaszkodhattunk, hogy a bírók ellenünk fújnának – írd és mondd, hat faultja volt ekkor a szegedi csapatnak, ami azért a védekezés “keménységéről” is elárul valamicskét.

A harmadik negyedben sem változott a játék képe, a látogatók könnyedén tartották az előnyt, sőt, a 29. percben már hús fölé is növelték azt (39-60, majd a játékrész végén 46-67). Ekkor már Pavlik is szórta a kosarakat, de meg kell jegyezni, a paksiaknak nem kellett megszakadniuk a pályán. A záró etapban mindkét mester lehetőséget adott a kiegészítő embereinek. A találkozót ekkor sok szabálytalanság tördelte, s már az ASE is többet rontott ebben a szakaszban. Végül teljesen megérdemelten 87-62-re diadalmaskodtak Horváth Imre fiai.

Hazai oldalon sajnos egy igazán jó egyéni teljesítmény sem akadt ezen az estén. A Körmenden remeklő Janou Rubin 14 százalékkal dobta a ketteseket (1/7), csapata is csupán 37-tel (14/38), míg a paksiaknál ugyanez a mutató 57 százalék volt. Mezőnyből összességében 38 százalékkal tüzeltek a szegediek, 56-tal a vendégek, akik a lepattanócsatát hatalmas fölénnyel, 35-21-re nyerték, azaz korlátlanul uralták a palánk alatti területet.

Bár ezúttal nem volt esélye a Szedeáknak, a fiúkat nem érheti bántás, hiszen A csoportos újoncként a legjobb nyolcba verekedték magukat a kupában, ami szép teljesítmény. A leginkább formalitásnak tekinthető visszavágót jövő szerdán az atomvárosban rendezik. Ezt követően következnek majd az igazán fontos összecsapások Tisza-parti szempontból, hiszen a pontvadászatban sorrendben a Debrecen, a Salgótarján, a Falco és a Sopron ellen játszanak majd legényeink.

Férfi kosárlabda magyar kupa negyeddöntő, 1. mérkőzés

Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák – Atomerőmű SE 62-87 (13-25, 16-18, 17-24, 16-20). Szeged, újszegedi sportcsarnok, 600 néző. Vezette: Valovics I., Király L., Gál J.; ellenőr: Gincsai.
Szeged: Drahos 3/3, Rubin 10/6, Nyilas, Dukics 14/3, McKenzie 11. Csere: Molnár M. 5/3, Vida 9, Tanács 3/3, Szabad 2, Simándi, Mészáros 2. Vezetőedző: Fodor Péter.
Paks: Kovács Á. 4, WINTERS 15/12, KÖRTÉLYESI 13, Johnson 10, SALES 22/6. Csere: Farkas A., Pavlik 13/9, Tóth P. 4, Morgen 3, Faragó P. 3/3, Horti. Vezetőedző: Horváth Imre.

Fodor Péter: “Az első félidőben minden eldőlt, rosszul védekeztünk, keveset faultoltunk, a közeli és középtávoli dobásaink pedig nem működtek.”

További eredmények, negyeddöntők, 1. mérkőzés:

T.O.M. Controll-Kecskeméti KSE – Szolnoki Olaj KK 67-72
Albacomp – PVSK-Pannonpower 99-74

Online közvetítésünk:

40. perc: Vida eladja, Simándi fault, Tóth Péter büntetők, mindkettő benn, 61-87. Tóth üti el Vidát a palánk alatt, büntetők, első kimarad, második is. Visszakapjuk a labdát, miután paksi kézről megy ki a lepattanó. Farkasnak kimehetett a válla, elképesztő mozdulatok és hangok kíséretében teszik helyre… Dukics bedob egy büntetőt, ez is a vége, 62-87.

39. perc: Szabad István triplája a sarokból, 60-82. Kilép a Paks, jöhet a Szedeák. Vida második büntetője benn, 61-82. Faragó elképesztő tripla egy indulócsel után, 61-85.

38. perc: Szabad áll a vonalra, első benn, második szintén, 57-80. Simándi éppcsak eléri a labdát, visszaadja így a Paksnak, szerencsére elvesztik. Cseresorok harca: sok hiba, pont nincs, faultok tömege, széttördelt játék. Tóth Péter a vonalon, mindegyik benn, 57-82.

37. perc: Simándi a pályán, lépéshiba nála. Ront a Paks. Mészáros János is lehetőséget kap. Simándi triplával próbálkozik, de belefújnak. Leült a meccs, már mindenki a pályán a tartalékok közül. Mészáros dob két büntetőt, 55-80.

36. perc: Sales-tripla, 53-78… Rontunk elől, Vida nem éri el a labdát, Sales szedi le előle, indítás után Körtélyesi dob egy duplát, 53-80.

35. perc: Sales nem méltatlankodik, dob egyet, 51-70. Aztán Pavlik dob egy triplát, 51-73. Drahos veszít labdát, Pavlik elhozza, most befújják azt a faultot amit az első negyedben szándékosságért fordítva nem… Pavlik büntetői benn, marad náluk a labda, 51-75. McKenzie szedi le a kosárból a labdát, aztán beteszi a másikba, 53-75!

34. perc: Johnson hibázik, aztán Rubin is, hármasba áll, de a gyűrű sincs meg… Paksi időkérés. Szabad István jön a hazaiaknál. McKenzie bedob egy közelit, de lépés miatt lefújják. Megy a méltatlankodás érthető módon.

33. perc: A paksi tábor változatlanul jó, a védekezésünk változatlanul rossz. A támadásunk is. Pavlik dob szépségdíjas triplát, de már kilépett szerencsére. Sok a hiba, lejjebb esett a színvonal. Drahos triplája növeli, 51-68.

32. perc: Aztán nem bír a védőkkel, de a javára fújnak, két dobás, mindegyik benn, 48-67. Morgen dob be egy büntetőt, 48-68.

31. perc: Nyitásként Morgen ront hármast. Lemegy a támadóidőnk, aztán nem sikerül labdát szerezni. McKenzie-é a lepattanó.

Vége a harmadik negyednek.

30. perc: Johnson büntetőzik, 45-65. pavlik tarthatatlan, középtávolijával húsz fölött ismét a Paks, 45-67. McKenzie zsákolna, de inkább ziccerre megy, megütik, csak a második benn, 46-67.

29. perc: Winters – Molnár tripla váltás, 45-63. Vida Máté közben már 4 faulttal áll, hármat szedett össze 9 perc alatt…

28. perc: Tanács újabbat ront… Kovács Ákos a palánk alól megalázóan kiteszi Pavliknak triplára, csont nélkül dobja be… 39-60. Rubin-tripla a válasz, 42-60.

27. perc: Rubin mintha zsákolni akart volna, de megint nem jött össze… Sales simával is beéri közelről, 37-55. Vida is duplát dob, 39-55. Megint Sales, 39-57. Tanács ziccert ront.

26. perc: Winters örül, no nem annak, hogy kihagyja a középtávolit szélről, hanem mert faultot fújnak. Egy benn, második lepattan, Vida hozza el. Röviden teszi fel, aztán leindítanak, Johnson egykezes zsákolása, időkérés nálunk… 37-53.

25. perc: Újabb közelit hagyunk ki, ahogy a vendégek is. Molnár triplát ront. Feléledt a paksi tábor. Sales dob is egy duplát, 37-50. McKenzie ismét egy nagy ziccert ront. A zsákolás jobban megy neki…

24. perc: Vida középtávolija jó, 37-47, ismét tízen állunk. Körtélyesi tört be, megütik, kihagyja az első dobás, a második csont nélkül benn, 37-48.

23. perc: McKenzie-é nem, de Molnáré végül mégis benn, 35-47. A paksiak aztán ellépik. Rubin majdnem elhagyja a labdát.

22. perc: McKenzie is megmutatja hogy kell zsákolni! 31-45! Dukics is értékesít egy közelit, 33-45. Körtélyesi üresen a palánk alatt, elsőre kimarad, másodikra benn.

21. perc: Molnár triplával nyitna, de kimarad… McKenzie most labdát szerez, Dukics pedig kihagyja a hármast. Eladott labda, Körtélyesi zsákol, 29-45. Hárman mentek a palánkra…

Nagyon sok ziccert rontott az Szedeák az első félidőben, mezőnyből is csak 38% a teljesítmény, szemben a vendégek 53%-ával. Lepattanókban is jobbak, 16-ot szereztek a hazaiak 11-ével szemben, ráadásul McKenzie most nem jeleskedik ebben (sem), mindössze kettőt szedett össze, azt is saját palánk alatt, Rubin néggyel áll. A közeli dobások eredményességén javítani kell, bár a 14 pontos különbség elég nehezen leküzdhetőnek tűnik eddig. Faultokkal egyelőre nincs baj – ennek hátulütője, hogy meglehetősen enervált a védekezésünk. A vendégek Farkasa áll 3 hibával eddig legközelebb a kipontozódáshoz.

Férfi kosárlabda magyar kupa negyeddöntő, 1. mérkőzés

SZTE-Szedeák – Atomerőmű SE 29-43 (13-25, 16-18, -, -)
Szeged, újszegedi sportcsarnok, 600 néző. Vezeti: Valovics I., Király L., Gál J.; ellenőr: Gincsai

Szeged: Drahos, Rubin 7/3, Nyilas, Dukics 11/3, McKenzie 4. Csere: Vida 4, Molnár, Tanács 3/3. Vezetőedző: Fodor Péter
Paks: Kovács Á. 4, Winters 11/9, Körtélyesi 6, Johnson 6, Sales 11/3. Csere: Pavlik 3/3, Tóth P., Farkas, Morgen 2. Vezetőedző: Horváth Imre.

Nagyszünet.

20. perc: Tanács triplája kimarad, Körtélyesi meg egyedül marad a palánk alatt és be is zsákolja a megszerzett lepattanó utáni indításból a labdát, 29-43.

19. perc: Körtélyesi büntetői, 26-41. Vida, Tanács és Dukics látványos támadójátékot mutat be kosár és pluszegy az eredménye, feljövünk 12-re, 29-41. És megkapjuk a labdát ismét.

18. perc: Tanács nem hiába szórta zsinórban a triplákat bemelegítéskor, most mintaszerűen, gyönyörű mozdulattal hint egyet, 26-37. Sales válasza, 26-39.

17. perc: Molnár dobja be Vidának aki mindenkit megelőz és benn is a közeli, 21-35. Morgen kap egy sapkát McKenzietől, de aztán csak fel teszi másodjára… 21-37. Rubin büntetőzik, 23-37.

16. perc: Időt kér a Szedeák. Farkas áll három faulttal, de marad pályán a vendégeknél. Vida – Tanács -McKenzie összjáték után nem sikerül Brysonnak feltenni a labdát.

15. perc: Rubin triplája beszorul a gyűrűhöz… Winters duplát dob, aztán leindítanak egy labdaszerzés után és Körtélyesi is duplát szór, 19-35.

14. perc: Dukics a dudaszóval, 19-31. Pavlik Körtélyesinek, aki eladja, aztán egy szándékos fault amit tán még a paksi ultrák is befújnának, páratlan bíróink nem így ítélte meg… Vendég időkérés.

13. perc: McKenzie zsákol, 17-31. Pavlik triplát ront, a lepattanó a paksiaké. Aztán a miénk.

12. perc: McKenzie jó megmozdulása egy blokk most. Vida Máté közelről, 15-28. Ő ma a negyedik pontszerzőnk eddig. Winters meg már 11/9-nél jár… 15-31.

11. perc: McKenzie hagy ki újabb ziccert. Sales meg egy triplát. Pavlik triplája már jó, de nem nekünk, 13-28.

Vége az első negyednek.

10. perc: Labdát szerez Vida Máté, de kivezeti. Jön a Paks. És Dukics Tanács helyett. Winters kihagyja a közelit. Drahos vezeti fel a támadást. Vida ugrott, fel nem fújták le a szabálytalanságot, el is veszítjük a labdát, de már nem hull több pont a negyedben.

9. perc: Tanács törne be két ember között, megállítják. Drahos vezet ismét támadás, McKenzie elügyetlenkedi.

8. perc: Szétesik a pálya, Vida ziccert ront, elől a Paks is hibázik, mi jövünk ismét. Dukics triplája a gyűrűből perdül ki. Drahos ismét benn. Winters hármasa csorog le a gyűrűről.

7. perc: Lepattanót úgy szereznek a palánkunk alatt, ahogy akarnak. Tombol a hétfős paksi tábor. Johnson-dupla, 13-25.

6. perc: Zónázik a Paks, Rubint nem hatja meg, 13-23. Tanács, Vida és Molnár jön Drahos, Nyíl és McKenzie helyére.

5. perc: Dukics teszi fel közelről, 8-16 és még pluszegy. Az is megvan, meg Sales második faultja is. Winters mint kés a vajon, 9-18. Körtélyesi blokkolja a betörő Rubin, Johnson az ellentámadásból három az egy ellen, 9-20. És eladjuk a labdát, Sales triplával büntet, 9-23. McKenzie-é benn, 11-23. Hármas csere jön nálunk.

4. perc: Védekezésben kapkodunk, aztán Rubin üt oda, megzavarodtunk, Fodor Péter időt is kér. Winters a sarokból szór egy hármast, 6-14. Nyilas akadályozza meg Salest egy zsákolásban, sajnos szabálytalanul, két dobás, 6-16.

3. perc: Johnson horogja akad be, 6-8. Winters dob egy hármast, senki nem lépett ki rá, most sem, 6-11. Elől rontunk.

2. perc: Kovács ismét betalál, nem lép ki rá senki, 3-6. Dukics is triplát szór! 6-6!

1. perc: A Paks kezdi a találkozót, McKenzie faultja után Kovács Ákos dob két büntetőt, 0-2. Támadó hiba mindkét oldalon, Rubin triplával köszönti a vendégeket, 3-2. Sales duplát dob, 3-4.

17.55: Most zajlanak a bemutatások. Mindjárt kezdünk! Maroknyi paksi ultratábor is képviselteti magát, nem találták meg a helyüket így a lelátó különböző pontjain bukkannak fel.

17.45: Szállingóznak a nézők is, reméljük a kupacsatára sokan lesznek kíváncsiak a helyszínen is. Jelenleg már mintegy 200 néző foglalta el helyét a lelátón.

17.35: Bemelegítések zajlanak, a vendégeknél nem látjuk a pályán Hodgest, úgy tűnik ma ő lesz a kimaradó amerikai.

17.30: Sok szeretettel köszöntjük Kedves Olvasóinkat az újszegedi sportcsarnokból, ahol máris a parkettán melegít a mai szegedi magyar kupa negyeddöntő első találkozójának két együttese, az SZTE-Szedeák és a paksi Atomerőmű SE.

Férfi kosárlabda magyar kupa negyeddöntő, 1. mérkőzés, Szeged, újszegedi sportcsarnok, vezeti: Valovics I., Király L., Gál J.; ellenőr: Gincsai

Várható kezdőötösök:
Szeged: Drahos, Rubin, Nyilas, Dukics, McKenzie.
Paks: Kovács Á., Hodges, Körtélyesi, Johnson, Sales.

A Szedeák a Kaposvárt, a Paks a Debrecent búcsúztatta kettős győzelemmel a nyolcaddöntőben. A párharc első összecsapásán az újonc a pályaválasztó, így a cél nem is lehet más, mint előnyt szerezni a visszavágóra. Aligha kell azonban ecsetelni, mekkora bravúr lenne, ha Fodor Péter legénysége a december 29-i bajnokit követően (76-72) ismét le tudná győzni a bombaerős Atomot. A Tisza-partiak az utóbbi hat bajnokijukat elveszítették, de bizakodásra ad okot, hogy szombaton Körmenden már nagyszerűen helytálltak, s ha kicsit szerencsésebbek, akár komoly meglepetést okozhattak volna.

Hazai oldalon Kiss Zsolt továbbra is harcképtelen, műtét után lábadozik. Simándi Árpád, Tanács Attila, Molnár Miklós és Vida Máté átesett az influenzán, ám nincsenek még százszázalékos állapotban. Janou Rubin már Körmenden is sérülten játszott Körmenden is, a bokája és a válla fáj, ettől függetlenül ott lesz a pályán. A szegediek célja, hogy védekezésüket végig rendben tartsák, megpróbálják semlegesíteni a vendégek ászait, a magyar-cseh Jan Pavlikot és az amerikai kvartett (Jibril Hodges, Ian Johnson, Brendan Winters, Brooks Sales) pályára kerülő tagjait. Ügyelni kell arra, hogy minél kevesebb legyen az eladott labda, s a büntetőkkel is jobban kell sáfárkodniuk Nyilaséknak, mint ahogy azt szombaton tették.

Ami a paksiakat illeti, náluk a hírek szerint mindenki játékra kész. Horváth Imre együttese érezhetően feni a fogát az újoncra, szeretné megbosszulni a bajnoki vereséget. Ezért is biztos, hogy kitűnő, forró hangulatú összecsapást láthatnak azok, akik szerda este kilátogatnak az újszegedi sportcsarnokba.

A két csapat legutóbbi találkozóján:

Férfi kosárlabda NB I/A 14. forduló: Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák – Atomerőmű SE 76-72 (23-24, 22-15, 17-16, 14-17). Szeged, újszegedi sportcsarnok, 1500 néző. Vezette: Pálla Z., Király L., Bognár T.; ellenőr: Heisig.
Szeged: DRAHOS 7, RUBIN 23/3, KISS ZS. 11/6, DUKICS 14/3, McKENZIE 16. Csere: TANÁCS 5/3, Vida, Nyilas. Vezetőedző: Fodor Péter.
Paks: Kovács Á. 5, Hodges 9/3, PAVLIK 20/12, Johnson 10/6, SALES 26/3. Csere: Tóth 2, Faragó, Morgen. Vezetőedző: Horváth Imre.

A további párosítás:

T.O.M. Controll-Kecskeméti KSE – Szolnoki Olaj KK szerda 18.00
Albacomp – PVSK-Pannonpower szerda 19.00
Takarék Soproni KC – Salgótarjáni KSE csütörtök 18.00

Pintér M. Lajos – Illés András

Sport

Blazevic visszatérne, hogy elbúcsúzhasson a szegedi közönségtől

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Búcsúinterjú.

Tovább olvasom

Hírzóna

Orbán: A futball mindig vigasz és elégtétel volt a magyar ember számára

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Felcsúton bemutatták a Labdarúgás és tudomány című tanulmánykötetet.

Tovább olvasom

Hírzóna

Kerékpárosbarát címre pályázhatnak a munkahelyek és települések 

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A fejlesztések a turisták számára is vonzóbbá tehetnek egy-egy települést.

Tovább olvasom

Aktuál