Közélet

Kínai újév van, karácsony nincs

Kínai újév van, karácsony nincs

2011. február 7., hétfő
Kínai újév van, karácsony nincs

Európa szégyelli keresztény gyökereit?

„Úgy éreztem, hogy Európa nem lenne szavahihető, ha nyilatkozatot fogadna el a vallási kisebbségek elleni erőszakról, anélkül, hogy egyszer is megemlítené a keresztény szót” – panaszkodott Franco Frattini olasz külügyminiszter. Azt kérte hát az uniós külügyérek múlt heti találkozóján, hogy vonják vissza a szöveget, s ebben Franciaország és Lengyelország is támogatta - írja a nol.hu.

Vallási vitába keveredtek a tagállamok, pedig közülük négy is az EU fellépését sürgette.

Martonyi János

magyar,

Radoslaw Sikorski

lengyel,

MicheleAlliot-Marie

francia és

Franco Frattini

olasz külügyminiszter közös levélben érvelt

Catherine Ashton

külpolitikai főképviselőnél: tűzzék napirendre a keresztényeket a közelmúltban ért támadásokat (egyiptomi merénylet egy kopt templom ellen, iraki bombatámadások keresztények ellen, nigériai és fülöpszigeteki merényletek katolikus templomokban) a január 31-i miniszteri tanácskozáson. Ahol végül mégsem jutottak egyezségre. Miközben az olasz politikus „túlzott világiságot” vélt felfedezni a nyilatkozattervezetben, és a keresztények emlegetését hiányolta – Nagy-Britannia és Svédország kimondottan ellenezte, hogy konkrét vallásokra hivatkozzanak. Ezzel ugyanis – tették hozzá –, a vallásszabadságról folytatott vita könnyen a „civilizációk harcává” fajulhat. Jóváhagyta volna az eredeti (a keresztény szó nélküli) szöveget Németország, sőt a döntően katolikus Spanyolország és Portugália is. A zsidó, az iszlám és a kínai újév, sőt a szikh–hindu fény ünnepe, a Deepavali is szerepel az Európai Bizottság által kiadott 2010/2011-es diáknaptárban – csak éppen a karácsony és a húsvét maradt ki. Úgy fest, a brüsszeli bizottság nagy multikulturális buzgóságában túllőtt a célon, és a keresztény ünnepekről megfeledkezett. Az illetékes szóvivő már elnézést kért a hibáért, és kiegészítő oldalt ígért. Ám a megoldás is sejtet némi zavart: a jövőben inkább semmilyen vallási ünnepet nem tüntetnek fel a naptárban – ígérik. A római katolikus lobbiszervezetek és a kereszténydemokrata európai parlamenti képviselők már azon is háborogtak, hogy az idén az Európai Bizottság karácsonyi üdvözletei csak a semleges „Season’s Greetings” felirattal érkeztek, mintha Európa szégyellné keresztény gyökereit. (Forrás:

nol.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.