Közélet

Jogerősen pert nyert a szegedi önkormányzat a Mars téri kereskedőkkel szemben (FRISSÍTVE)

Jogerősen pert nyert a szegedi önkormányzat a Mars téri kereskedőkkel szemben (FRISSÍTVE)

2011. február 14., hétfő
Jogerősen pert nyert a szegedi önkormányzat a Mars téri kereskedőkkel szemben (FRISSÍTVE)

Jogerősen pert nyert a szegedi önkormányzat a Mars téri kereskedők egy csoportjával szemben. A Csongrád Megyei Bíróság hétfőn megállapította, hogy a bódétulajdonosokat semmilyen formában nem illeti meg földhasználati jog - tájékoztatta Szilágyi János, a várost képviselő ügyvéd az MTI-t. A kereskedők álláspontja szerint egy közigazgatási eljárás még folyik az ügyben.

A bíróság kimondta, hogy a legnagyobb szegedi piacnak is helyet adó Mars tér földterülete az önkormányzati törzsvagyon része, annak bármilyen megterhelése törvénysértő, ha az elidegenítési és terhelési tilalom körébe esik. A megyei bíróság annyiban megváltoztatta az első fokon eljáró Szegedi Városi Bíróság döntését, hogy jogszerűnek ítélte a kereskedők bódéinak áthelyezését, mivel az azokra vonatkozó bérleti szerződéseket már korábban felmondták - mondta az ügyvéd. Az egész Mars tér területét érintő bontási és építési engedélyre figyelemmel a bódék elbontása sem lett volna jogszabályellenes. Ezzel szemben csupán áthelyezték a bódékat, s azok - a tulajdonosok által sem vitatottan - jelenleg is megtalálhatók a szegedi repülőtér területén - közölte

Szilágyi János

. Az ügyben korábban számos bírósági eljárás folyt az önkormányzat és a tucatnyi kereskedő között. A Mars tér uniós támogatású rekonstrukciója miatt az építmények lebontásáról 2005-ben született döntés. Többen azonban ennek nem tettek eleget, és 2009 novemberében építményeiket a város áthelyeztette. A teret a 3,3 milliárd forintos összköltségű szegedi belváros-rehabilitáció részeként újították föl: 4500 négyzetméteres nagycsarnok, 13 ezer négyzetméteres, háromszáz járműnek helyet adó parkoló épült, az őstermelőknek pedig fedett elárusítóhelyeket alakítottak ki. Az önkormányzattal pereskedő tizennégy kereskedő közleménye szerint egykori elárusítóhelyeik ügyében birtokvédelmet kértek, ez "a jelenlegi jogi állás szerint közigazgatási eljárásban folyik tovább".

A Mars téri kereskedők közleménye

"A mai napon a Csongrád Megyei Bíróság jogerősen jóváhagyta a Szegedi Városi Bíróság korábbi ítéletét, melyben mindkét felet pervesztesnek nyilvánította, mindkét fél keresetét elutasította. Szóbeli indokolásában megerősítette, hogy a kereskedők Birtokvédelmet 1 éven belül jegyzőtől kérhetik, és nem a bíróságtól, mely kérelem időközben meg is történt. Jelenlegi jogi állás szerint közigazgatási eljárásban folyik tovább az ügy. A bíróság további döntését csak és kizárólag az ítélet írásos ismeretében tudjuk megítélni, így érthetetlennek tartjuk az önkormányzat közleményét és azt, hogy pernyertesnek tartja magát. A közvélemény tájékoztatása megítélésünk szerint objektívnek kellene lennie, így etikátlannak tartunk minden olyan közleményt, ami félretájékoztatásra ad okot, és egyoldalúan tájékoztat úgy, hogy a bíróság írásos indoklása még nem történt meg."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.