Bulvár

Hét és fél év fogház jogerősen adócsalásért

Hét és fél év fogház jogerősen adócsalásért

2011. február 25., péntek
Hét és fél év fogház jogerősen adócsalásért

Több mint 800 millió forint áfát igényelt vissza jogosulatlanul az az 51 esztendős szeghalmi nő, akit pénteken, jogerősen, hét és fél év fogházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla.

A büntetlen előéletű, előzetes letartóztatása előtt egyéni vállalkozóként és üzletvezetőként dolgozó vádlott egyedüli beltagja és irányítója volt a szeghalmi székhelyű, szállítmányozással és közúti teherszállítással foglalkozó "BEF-TEJ" Bt.-nek. A társaság 2003-tól nem végzett tényleges gazdasági tevékenységet, a könyvelői képesítéssel is rendelkező asszony azonban négy éven át, 2007 végéig a cég nevében - valótlan bizonylatokkal - csaknem 420 millió forint áfát igényelt vissza jogosulatlanul. A nő 2002 júniusától egyéni vállalkozóként is dolgozott, fő profilja közúti teherszállítás volt. Forgalmát azonban fiktív számlák és szerződések felhasználásával megtöbbszörözte, és csaknem 400 millió forint adót szabálytalanul vissza is igényelt. Mivel a jogosulatlanul visszaigényelt áfa egy részét az asszony a más adónemekben kimutatott – de ténylegesen nem létező – adókötelezettségekre vezetett át, az általa okozott kár mintegy 700 millió forint. A nő vádlott társai a cég alkalmazottai voltak. A bíróság szerint tisztában kellett lenniük azzal, hogy valami rendkívüli dolog zajlik a vállalkozás körül, hiszen számlájukra rendszeresen megérkezett az összességében több millió forintnyi fizetés, annak ellenére, hogy valós munkát nem végeztek. Egyikük ráadásul szintén egyéni vállalkozó volt, és fiktív számlákat felhasználva csaknem 21,5 millió forint áfát jogosulatlanul visszaigényelt. A táblabíróság bűnszövetségben, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a cégvezetőt, akit jogerősen hét és fél év fogházbüntetéssel és 668 millió forint vagyonelkobzással sújtott. Az önállóan is adócsalást elkövető alkalmazott négy év nyolc hónap börtönt kapott, a másik alkalmazottat két év, három esztendőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.