Kultúra

Fényfestés és banyaégetés a szegedi Téltemetésen

Fényfestés és banyaégetés a szegedi Téltemetésen

2011. február 22., kedd
Fényfestés és banyaégetés a szegedi Téltemetésen

Az előrejelzések szerint ragyogó napsütésben űzik el a rossz időt a pénteken kezdődő szegedi Téltemetésen, amelyen gyerekprogramok és koncertek szórakoztatják a vendégeket, "fénybe mártják” a Klauzál tér eklektikus épületeit, és végül a betegséget, bánatot elűzve máglyára vetik a télbanyát.

Az immár ötödik alkalommal megrendezett fesztivál idei zenei fellépői a világzenei stílus fiatal és tehetséges képviselői. A három nap alatt összesen tizenkét koncertet hallhat a közönség – mondta

Kémeri Attila

, a rendezvény művészeti vezetője a programokról tartott keddi sajtótájékoztatón. Hozzátette: a színpadi programok között szerepelnek még a farsangi szokásokat felelevenítő produkciók és gyerekműsorok is. Szombaton este sötétedéskor "fénybe mártják” a Klauzál tér eklektikus stílusú műemlék épületeit. Nagyteljesítményű projektorok segítségével fénnyel festik át a házak falát, közben a Sardinelli és a Hypernomad élő zenéje szó majd, s a Penguin Sound System bakelitjei peregnek. Szegeden még a múlt század harmincas éveiben is szokás volt, hogy rongyokból és szalmából télbanyát készítettek, amelyet zajkeltés és vigadalom kíséretében cipeltek keresztül a városon, és végül bábut a Tiszába vetették, vagy elégették. A fesztivál szervezői ezt a hagyományt elevenítették föl.

Tóth Andrea

bábkészítő művész bányáját már pénteken közszemlére teszik, egy-egy papírdarabra felírva mindenki a szoknyájára tűzheti azt a bút és bánatot, amelytől szeretne megszabadulni. Vasárnap este ágyúlövés ad jelet a téltemető menet indulására: vásári komédiások és gólyalábasok ragadják meg a télbanyát, majd az érdeklődőktől kísérve hangos csinnadratta közepette átviszik a Dóm térre, ahol végül egy hatalmas máglyára vetik és elégetik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.