/

Esküvő szombaton vagy vasárnap éjjel?

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Házasságkötési tortúra

Magyarországon a házasságkötések száma jelentősen csökkent. Kérdés, hogy megvizsgáltuk-e közelebbről ennek a ténynek az okait: a példa kedvéért a hivatal és az utódok szemszögéből. Erről beszélgettünk Balogh Tiborné Baricz Valéria szociális munkással, akinek vannak ötletei, miképpen lehetne vonzóbbá tenni a fiatalok körében a párkapcsolatok legalizálását.

„A házasságkötések fő szezonja – hagyományosan – tavasztól nyár végéig tart. Az érintettek által aránylag szűk időkeretek közé szorítottság okozza, hogy jó előre be kell jelentkezni, s még így sem biztos az, hogy a párok a szerintük optimális időponthoz jutnak. Ezt a dilemmát a szolgáltatás piaci keretében, a kereslet-kínálat szemszögéből hasznos vizsgálnunk. Ha többen óhajtják, akkor a városházának igazodnia kellene az elvárásokhoz már csak azért is, mert a házasságkötés deklarált évében élünk, legalábbis így hirdették meg. Ennek ellenére problémák jelentkeznek a dátumok, a kiszemelt napok, alkalmak mostani kényszerű limitálása miatt.”

Valéria szerint a hivataloknak igazodniuk kellene az igényekhez, a házasulandók terveihez. Visszavonhatatlanul elmúlt az az idő, amikor a polgárok mintegy kiszolgáltatottjai voltak egy nehézkes, rossz, avítt reflexeken alapuló rendszernek. A szisztémát célszerű lenne megreformálni, az épp megmutatkozó igényekhez igazítani.
Miért ne lehetne szombaton vagy vasárnap, akár éjjel-nappal házasságot kötni? Például az éjszaka is milyen romantikus lehetne – esküvői fények tündökölhetnének a városháza sokat látott falai között. Termeket kell megnyitni, asszisztenciát biztosítani az ilyen rendhagyó alkalmakra. Végiggondolni, okosan dönteni, és nem visszautasítani. Megoldásokat kell keresni és találni, segíteni a házasulandóknak, hogy remélt utódaik formálisan is a normáknak megfelelő család képének a mintájául szolgáljanak, fogalmaz a szociális munkás.

„Az utódok szemszögéből: a gyermek családban születne, érvényesülne az apa–anya–gyermek modell. Ha nem teremtjük meg a feltételeket, akkor az emberek még inkább meggondolják a házasságkötést, mondván: még ezt sem lehet úgy, ahogyan elgondoltuk, protekció nélkül elintézni. Közben statisztikák jelennek meg arról, hogy kevesebb ma Magyarországon a házasságkötés, s könnyen lehet, hogy ennek egyik oka (egyebek mellett) a hivatalok rugalmatlansága. Másrészt panaszkodunk a munkanélküliség miatt, sokat beszélünk róla, mindeközben íme: adott a többletmunka. Használjuk ki a munkalehetőségeket, ne féljünk osztozni a megnövekvő feladatokon. Egyszerűbb elutasítani újabb, értelmes ötleteket, miközben emiatt akár kapcsolatokat tehetünk tönkre, vagy minimum nehezíthetünk meg. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a házasságot népszerűsítsük pl. újságokban fotókkal, mert ez a adja a család biztonságát és ez biztosíthatja a jövő generációját” – zárja gondolatsorát Balogh Tiborné Baricz Valéria.

Előző sztori

A rajongók juttathatják tovább a Hads Up!-ot a Folkbeatsen

Következő sztori

Történelmi csúcson a svájci frank a dollárral szemben