/

Erősítsük meg a nemzet alapsejtjét! + VIDEÓ + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Szegeden egy kiállításmegnyitóval vette kezdetét a Házasság Hete 2011. rendezvénysorozat. A Somogyi-könyvtár csütörtök délután megnyitott tárlata “A megszentelt szerelem ünnepe” címet viseli, és a bibliotéka régi folyóiratainak házasság- és családábrázolását állítja középpontba.

Immár negyedik éve hagyomány, hogy Bálint-nap tájékán a különféle egyházi közösségek országszerte a házasságra koncentráló rendezvényekkel készülnek – Szeged idén sem marad ki a sorból, február 10. és 20. között gazdag programkínálattal várják az érdeklődőket.

Azért kap kiemelt fontosságot napjainkban a Házasság Hete, mert komoly demográfiai problémával kell szembenéznie Magyarországnak, amely általános erkölcsi és értékválsággal is összekapcsolódik, a társadalom rossz mentális állapotára vezethető vissza. Éppen ezért különösen fontos a nemzet alapsejtjét, a családot megbecsülni és megerősíteni, melyhez nagy segítséget nyújthatnak a Házasság Hetéhez kapcsolódó rendezvények – hangsúlyozta megnyitó gondolataiban Pintér M. Lajos, a SZEGEDma.hu, a Telin TV és a Déli Szó főszerkesztője. Hozzátette: áll még a bűvös szám, immár tízmilliónál is kevesebb a magyar az országban, a házasodni szándékozók aránya – amely egyben a megfelelő körülmények között történő gyermekvállalással is összekapcsolódik – napjainkban is drasztikusan csökken.

no images were found

A tárlat számos különlegességet felvonultat a 18.-tól a 20. századig terjedő folyóirat-repertoárjában, ami mellett 19. századi emléktárgyak is sorakoznak, mint gyűrűk és fényképek. Figyelemre méltó ritkaság egy Tömörkény István házasságára készített rézveretes, kézzel írott emlékkönyv; Móra Ferenc családja körében a róla elnevezett szegedi múzeum gyűjteményéből származó eredeti fotón, vagy a lányszöktető Dankó Pista szerelméhez, későbbi feleségéhez írt nótaszerzeményei.
A rendkívül tárlat a Somogyi-könyvtár aulájában február 8-ig tekinthető meg.
További részletek korábbi cikkünkben ITT olvashatók, Pintér M. Lajos főszerkesztő kiállítás-nyitóbeszéde ITT érhető el.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Hátország: egy győzelem mellett két Szedeák-vereség

Default thumbnail
Következő sztori

Elkezdődött a Házasság Hete 2011

Legutóbbi hasonló cikkek