Gazdaság

Cukorturizmus indul Szlovákiába

Cukorturizmus indul Szlovákiába

2011. február 28., hétfő
Cukorturizmus indul Szlovákiába

A benzin után most már a cukor is olcsóbb Szlovákiában. A határ menti település lakói közül ezért egyre többen járnak át, hogy északi szomszédunknál vásároljanak be belőle – írja az Index.

Harminc, de akár hetven forinttal is olcsóbban vehetünk meg egy kiló cukrot Szlovákiában, mint idehaza. A szlovák határ közelében lakók ezért egyre gyakrabban járnak át bevásárolni. A helyiek beszámolói szerint Tornalján, Rozsnyón, Kisújhelyen, Nagykövesden nem ritkán tízkilószámra vásárolják a cukrot egyes vevők. A cukor kilónkénti ára elérte a 300 forintot, a szakértők szerint az év végéig további drágulás várható. A drágulás nemzetközi okokra vezethető: az egyik legnagyobb cukortermelőnek számítótermelő Brazília - az észak-afrikai politikai válság miatti olajhiánytól tartva - alig exportál nádcukrot, abból inkább bioetanolt gyárt, elsősorban a városi közösségi közlekedés számára. Ausztráliában az évszázad esőzései, az árvizek, a nagy kiterjedésű tüzek mintegy kétmillió hektáron pusztították el a cukornádültetvényeket. Az egész világkereskedelmet érintő cukorhiány másik oka Kína és India, melyeknek a gazdasági és életszínvonalbeli növekedése egyenesen arányos a cukorfogyasztásukkal. Magyarországon évente több mint 300 ezer tonna cukor fogy, ebből 105 ezer tonnát gyártunk, a többit importtal szerezzük be. (Forrás:

Index.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.