Egészség

Csökkent az influenzás megbetegedések száma

Csökkent az influenzás megbetegedések száma

2011. február 23., szerda
Csökkent az influenzás megbetegedések száma

Az elmúlt héten már kevesebben fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint egy héttel korábban - közölte Molnár Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) járványügyi osztályának főorvosa szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az országban csak Csongrád megyében regisztráltak a korábbinál több influenzaszerű megbetegedést. Két megyében nem változott, 17-ben pedig csökkent az influenzások száma. A hetedik héten ötvennél kevesebben fordultak orvoshoz influenzás panaszokkal, így a járvány terjedésének múlt héten tapasztalt lassulása mellett mostanra a megbetegedések száma is csökkent. Influenza miatt 12 százalékkal kevesebben kerültek kórházba, mint egy héttel korábban. Ezzel együtt az intenzív osztályon ápolt, illetve gépi lélegeztetést igénylő betegek száma is csökkent. A főorvos közlése szerint a múlt héten minden korcsoportban csökkent a megbetegedések száma, a legnagyobb arányban a gyerekek között. Ugyanakkor a megbetegedések a leginkább továbbra is a 10-14 éves gyerekeket érintették. A betegség a leginkább Pest, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében jelentkezett. Az előző héthez képest viszont mintegy harmadával kevesebb influenzaszerű megbetegedést regisztráltak Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Zala megyében. Az elmúlt héten az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az ország hét közigazgatási területéről összesen nyolc, közösséget érintő légúti járványról értesült, ezek két óvodát, négy általános iskolát, valamint két egyéni ellátást nyújtó bentlakásos intézményt érintettek. A mostani adatok szerint az ország valamennyi területére kiterjedő influenzajárvány a hatodik héten tetőzött, s a hetedik hétre, vagyis a múlt hétre közepes intenzitásúra mérséklődött. Az ÁNTSZ ebben az influenzaszezonban már 25, ilyen megbetegedéssel összefüggésbe hozható halálesetről tud; 22 betegnél az influenza A (H1N1), 3-nál pedig a B vírusát mutatták ki. Influenza elleni védőoltást egyikük sem kapott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.