Egyetem

Az utóbbi négy év legerősebb napkitörése zavarhatja a távközlést

Az utóbbi négy év legerősebb napkitörése zavarhatja a távközlést

2011. február 18., péntek
Az utóbbi négy év legerősebb napkitörése zavarhatja a távközlést

Az utóbbi négy év legerősebb napkitörése zavarhatja a távközlési rendszereket - állítják szakemberek, akik szerint az erőteljes napszéltevékenység látványos sarki fényben is megmutatkozik.

"Február 13. óta három jelentős napkitörést volt megfigyelhető, és az ezekből a Föld légkörébe jutó töltött részecskék elsőként Valentin napján okozták az északi fény erősödését" - magyarázta a brit földtani intézet. Az intenzívebb naptevékenységet követő mágneses viharok a következő 24-48 órában a műholdakban és a távközlési rendszerekben is zavarokat okozhatnak. A Föld magnetoszférájának átmeneti változásával csillagfényes éjszakán akár még Magyarországról is látható lesz az általában csak a magasabb szélességi körökről megfigyelhető égi jelenség. A 2006 decembere óta nem tapasztalt erősségű naptevékenység Kínában már zavarokat okozott a rádióadásokban - közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), hozzátéve, hogy a következő napokban a nagyfeszültségű távvezetékekben és a műholdas kommunikációban is előfordulhatnak átmeneti zavarok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.