Az utóbbi négy év legerősebb napkitörése zavarhatja a távközlést

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az utóbbi négy év legerősebb napkitörése zavarhatja a távközlési rendszereket – állítják szakemberek, akik szerint az erőteljes napszéltevékenység látványos sarki fényben is megmutatkozik.

“Február 13. óta három jelentős napkitörést volt megfigyelhető, és az ezekből a Föld légkörébe jutó töltött részecskék elsőként Valentin napján okozták az északi fény erősödését” – magyarázta a brit földtani intézet. Az intenzívebb naptevékenységet követő mágneses viharok a következő 24-48 órában a műholdakban és a távközlési rendszerekben is zavarokat okozhatnak.
A Föld magnetoszférájának átmeneti változásával csillagfényes éjszakán akár még Magyarországról is látható lesz az általában csak a magasabb szélességi körökről megfigyelhető égi jelenség.
A 2006 decembere óta nem tapasztalt erősségű naptevékenység Kínában már zavarokat okozott a rádióadásokban – közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), hozzátéve, hogy a következő napokban a nagyfeszültségű távvezetékekben és a műholdas kommunikációban is előfordulhatnak átmeneti zavarok.

Default thumbnail
Előző sztori

Negyedével nőtt az új autók regisztrációja januárban

Következő sztori

Hídverők egy fotós szemszögéből + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek