Közélet

Az Alkotmány egyelőre adós a család fogalmával

Az Alkotmány egyelőre adós a család fogalmával

2011. február 15., kedd
Az Alkotmány egyelőre adós a család fogalmával

A Házasság Hete alkalmából Szigeti Andrea, a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola intézetvezető docense Házasság vagy élettársi kapcsolat – Tendenciák a magyar jogalkotásban címmel tartott előadást a Somogyi-könyvtár olvasótermében.

A téma aktualitását az is adja, hogy éppen zajlik az új alkotmánytervezet körüli munka, ahol alapjogként a házassággal és a családdal kapcsolatban is állást kell majd foglalniuk a jogalkotóknak. A 2009. évi polgári törvénykönyv ugyancsak átalakul, ez év szeptemberére kellene elkészülnie az új tervezetnek, amely a legnagyobb változást a családjog területén fogja majd eredményezni. Kérdés, hogy alapvetően vagyoni helyzet, az autonóm piaci szereplők viszonyainak szabályozására szolgáló polgári törvénykönyv mennyire lesz alkalmas arra, hogy a legszemélyesebb, családi kapcsolatainkat kifejezze. Az előadó ezeket a kérdéseket boncolgatta, hiszen bármilyen megoldás születik, mindannyiunkat közelről fog érinteni. A jelenleg hatályban lévő, 1949. évi Alkotmány ugyancsak rögzítette a kérdést, amely változatlan tartalommal túlélte az évtizedeket, és az 1989-es alkotmánymódosításban is szerepel. Alkotmányunk változatlanul a házasság és a család védelméről rendelkezik – igaz, csak egy mondatban -, amiből levezethető az a következtetés, hogy a házasság hozza létre a családot, alakítja ki a családi viszonyokat.

Ezek a kérdések az utóbbi években igencsak kiéleződtek: az élettársi kapcsolatnak milyen helye, szerepe lehet az Alkotmányban, az alkotmányos védelem mire terjed ki? A decemberben elfogadott koncepció szerint valószínűleg az új Alkotmány is ki fog térni erre a területre, sőt bizonyára hangsúlyos szerepet kap. Egy bökkenő van, az érvényes Alkotmány, a polgári törvénykönyv, de a családról, házasságról, gyámságról szóló külön törvény is adós marad a család definíciójával. A család fogalma ugyanis nincs meghatározva a jogalkotók részéről. Nem egyértelmű, hogy családnak kit, milyen kapcsolatot tekintünk. Szükséges lenne, hogy az Alkotmány is foglalkozzon e témakörrel, mert ahhoz, hogy védeni tudjunk egy jogtárgyat, tudnunk kell, milyen életviszonyról van szó, kik közötti és milyen szintű kapcsolatot szeretnénk megóvni. Többek között erről is szólt Szigeti Andrea érdekfeszítő előadása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.