Közélet

Szocialista politikusokat jelentenek fel a pécsi buszeladási ügyben

Szocialista politikusokat jelentenek fel a pécsi buszeladási ügyben

2011. január 4., kedd
Szocialista politikusokat jelentenek fel a pécsi buszeladási ügyben

Feljelentést tesz szocialista politikusok ellen Komáromi István, a pécsi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. napokban távozott felügyelő bizottsági (fb) tagja a városi buszeladási botránnyal összefüggésben - adta hírül a Pécsi Újság hírportál.

Az internetes lap

Komáromi Istvánt

idézve azt írta: nemcsak

Keczer Lászlónak

, a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. vezérigazgatójának, hanem "másoknak is a vádlottak padján lenne a helyük". A volt fb-tag szerint

Tóth Bertalan

, a baranyai megyeszékhely korábbi szocialista alpolgármestere és

Kőhegyi István

volt MSZP-s parlamenti képviselő, a vagyonkezelő volt fb-elnöke is tudott a buszok kiszervezéséről. Ezért az illetékes hatóságokhoz fordul, kezdeményezni fogja felelősségre vonásukat "a városi autóbusz-közlekedés tönkretételében játszott szerepük miatt", ellenük feljelentést tesz. Tóth Bertalan, Pécs korábbi szocialista alpolgármestere és Kőhegyi István, volt MSZP-s országgyűlési képviselő állítja: soha, semmilyen tájékoztatást nem kaptak a pécsi buszok eladásáról, és jogi eljárást kezdeményeznek jó hírnevük sérelme miatt. "Soha, semmilyen tájékoztatást nem kaptunk arról, hogy a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. tulajdonában lévő buszok eladásra kerülnek. Aki ilyet állít, az nem mond igazat. Aki ilyet állít az jó hírnevünket sérti és valótlan tényt állít, ennek megfelelően jó hírnevünk megsértése miatt polgári pert indítunk, illetve rágalmazás miatt büntető feljelentést teszünk" - áll az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben. A Dunántúl legnagyobb városában két évvel ezelőtt került nyilvánosságra, hogy a helyi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. 51, illetve a Mecsekbusz Kft. 49 százalékos tulajdonában lévő és a baranyai megyeszékhely tömegközlekedését biztosító PK Zrt. korábban 2,2 milliárd forint plusz áfáért eladta mintegy 150 buszból álló járműparkját a PK Zrt. és az LL Bus Kft. által létrehozott PK Busrent Kft.-nek. A buszok egy része könyv szerinti értéken, másik része nullára leírva, 500-600 ezer forint közötti összegekért cserélt gazdát. Mivel a PK Zrt.-nek a helyi tömegközlekedés biztosításához szüksége volt a buszokra, azokat járművenként havi 1,2 millió forintért bérbe vette, és 10 évre egy összegben 2 milliárd forint plusz áfa rendelkezésre állási díjat is fizetett a vevőnek. Az ügyben rendőrségi nyomozás indult

Páva Zsolt

, Pécs fideszes polgármesterének 2009. júniusban tett feljelentése nyomán. Az ügyészség 2010 őszén vádat emelt Keczer László, a PK Zrt. vezérigazgatója ellen. A vádirat szerint az ügyletek miatt mintegy 2,4 milliárd forint vagyoni hátrány érte az önkormányzati érdekeltségű céget, így Pécs városát is, amiért a PK vezérigazgatója okolható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.