Egyetem

Szabolcsban a legtöbb igazolatlan hiányzás

Szabolcsban a legtöbb igazolatlan hiányzás

2011. január 18., kedd
Szabolcsban a legtöbb igazolatlan hiányzás

Meggondolják a szülők, hogy hagyják-e lógni a gyereket az iskolából. A kormány 2010 augusztusában vezette be a rendszeres iskoláztatáshoz kötött családi pótlékot, így indokolt esetekben - ha a gyerek sokat hiányzik igazolatlanul az iskolából - lehetővé vált az iskoláztatási támogatás kifizetésének felfüggesztése. A szigor hatására az elmúlt évekhez képest csökkent az igazolatlan hiányzások száma, de még most is több ezer tanuló van, akinek már az első félévben összegyűlt a 10, illetve az 50 igazolatlan tanórája.

Tíz igazolatlan órája 2010. november 15-éig 5474 gyermeknek gyűlt össze. Ilyen esetben az iskolák jeleznek a gyámhatóságnak, amely minden esetben figyelmezteti a szülőket arra, hogy az ötvenedik igazolatlan óra után el fogja rendelni a családi pótlék felfüggesztését és a gyermeket védelem alá veszi. Ötven igazolatlan órája 2379 tanulónak gyűlt össze, ezek közül 273 esetében már meg is tették a szükséges intézkedéseket, 2106 eljárás még folyamatban van. A legtöbb iskolai igazolatlan hiányzás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében történt, itt összesen 326 gyermek gyűjtött össze ötven igazolatlan órát. Ezek közül 74 esetben már elrendelték a családi pótlék kifizetésnek felfüggesztését és a gyermeket védelem alá helyezték. Hasonlóan rossz az arány Borsod, Hajdú-Bihar és Heves megyékben is. Fontos tudni, hogy a támogatást nem veszítik el a családok az 50 órát igazolatlanul mulasztás miatt, csak a folyósítást függesztik fel, ez idő alatt a támogatás az úgynevezett családtámogatási folyószámlán gyűlik. Kivételes, egyedi esetben a legrászorultabbak, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek a felfüggesztés időtartama alatt a támogatás teljes összegét természetben kapják meg. A felfüggesztés megszüntetésekor az összegyűlt támogatást - az eseti gondnok közreműködésével - természetben kapják meg a gyerekek, de nem egyszerre, hanem a felfüggesztés időtartamával megegyező számú hónapra elosztva. Így a családi pótlék nem feltétel nélküli juttatás többé, hanem a kiskorú gyermek rendszeres iskolába járásához kötött támogatás. A kormány célja a szigorítással, hogy ösztönözze kötelességük teljesítésére azokat a felelőtlen szülőket, akik eddig nem járatták rendszeresen iskolába gyermeküket, és hogy garantálja azt, hogy a családi pótlékot valóban arra használják fel, amire való: a gyermek iskoláztatására. A szigorítás nemcsak a gyermek, hanem az egész ország érdeke. Az iskolázatlan gyermekekből, fiatalokból ugyanis tartósan munkanélküliek tömege válik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.