Gazdaság

Meghosszabbítja környezetvédelmi akcióját az IKSZ

Meghosszabbítja környezetvédelmi akcióját az IKSZ

2011. január 7., péntek
Meghosszabbítja környezetvédelmi akcióját az IKSZ

Eddig összesen 7.430 kg, azaz mintegy 7 személyautó tömegével megegyező mennyiségű, hulladékká vált italos kartondobozt gyűjtött vissza az a több mint 17.000 iskolás illetve óvodás kisgyermek, akik oktatási intézményei részt vesznek az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) által a tanév elején meghirdetett gyűjtőakcióban. A program nemcsak nevelő célzata, de díjazása miatt is kedvező fogadtatásra talált a gyermekek és a pedagógusok körében, hiszen az iskolák és óvodák minden kilogramm begyűjtött italos kartondoboz után 15 forint díjazást kaptak. Az akció kedvező fogadtatására, valamint az intézményektől érkező pozitív visszajelzésekre és kérésekre válaszolva, az IKSZ úgy döntött, hogy az akció időtartamát 2011. május 20-ig meghosszabbítja.

Az IKSZ által meghirdetett italos kartondoboz gyűjtésben összesen 7 város, 77 intézményének 17.342 tanulója illetve óvodása vesz részt, akik a pedagógusok útmutatásával, de szüleik segítségével gyűjthetik iskolájuk és óvodájuk javára az otthonukban hulladékká vált italos kartondobozokat. A gyűjtőakció Gyöngyösön, Várpalotán, Dunakeszin, Miskolcon, Szentendrén, Szegeden valamint Budapest X. és XVII. kerületében zajlik. A gyűjtőakcióban Szegeden, 23 oktatási intézmény 5.669 óvodása és tanulója vesz részt. A szegedi gyerekek az akció első félévében, december 15-ig összesen 1.583 kg italos kartondobozt gyűjtöttek össze. „Fontos, hogy már gyermekkorban megtanítsuk a kicsiknek, hogy környezetünk és lakóhelyünk tisztán tartása nem mások, hanem a mi közös feladatunk. Az óvodai és iskolai akciókon keresztül úgy próbálunk szólni a gyermekekhez és szülőkhöz, hogy közvetlenül megtapasztalhassák a szelektív hulladékgyűjtés eredményeit is” - mondta

Baka Éva

, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója. „Kezdeményezésünkkel ki kívánjuk azt is fejezni, hogy a hulladék érték, hasznosítható másodnyersanyag, amelynek pénzben kifejezhető értéke is van, ezért az akció résztvevőit szimbolikus anyagi díjazásban is részesítjük, amelyet óvodájuk, iskolájuk sportszerek és játékok vásárlására fordíthat, illetve az iskolák kirándulásra is” – tette hozzá a szakember. A meghosszabbított gyűjtésben résztvevő intézmények 50 kg begyűjtött mennyiségig kilogrammonként 15 forint támogatást kapnak, e mennyiség felett azonban már kilogrammonként 20 forint díjazásban részesülnek. Az adott városban legtöbbet gyűjtő intézmények díját továbbra is megduplázza az IKSZ. „A begyűjtés segítése érdekében az egyesülés minden résztvevő városban és intézményben igény szerint, ingyenes előadást tart a gyerekek és a pedagógusok számára. Az előadás keretében bemutatjuk az italos kartoncsomagolás jellemzőit, felhasználási lehetőségeit, valamint az italos kartondobozok újrahasznosításának folyamatát is, egy egyszerű konyhai turmixgép segítségével. Az oktató és szemléletformáló előadás megtartását szívesen vállaljuk az ország egész területén, bármely résztvevőintézmény számára, amelyek ezt az officer@italoskarton.hu e-mail címen kérhetik” – tette hozzá Baka Éva. Magyarországon jelenleg 100 italos kartondobozból 16 kerül szelektív hulladékgyűjtőkbe. Az arány növeléséhez olyan szemléletváltásra van szükség, amely kialakítását már gyermekkorban fontos elkezdeni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.