Még egy jóideig elég lesz a földgáz

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A világ vélhetően kétszer akkora földgáztartalékkal rendelkezik, mint korábban gondolták – közölte a Nemzetközi Energia Ügynökség szerint (IEA).

A világ valószínűleg 250 éven át használhat gázt a jelenlegi szinten, a pala- és szénmedencékben található “nem hagyományos készleteknek” köszönhetően – közölte Anne-Sophie Corbeau, az IEA vezető gázszakértője a BBC-vel.

Ám hangsúlyozta: a teljes mennyiség rendkívül bizonytalan, mivel a kitermelés lehetőségei a technológiai fejlődéstől függenek. Utalt arra, hogy néhány évvel ezelőtt az Egyesült Államok kész volt arra, hogy gázt importáljon. 2009-ben azonban már a világ legnagyobb gáztermelőjévé vált.

A változást az Egyesült Államok technológiai áttöréssel érte el, a cégek módot találtak arra, hogy kis robbantásokkal termeljék ki a gázt a palarétegek közül. Corbeau szerint a hagyományos földgázellátás 60 évre biztosított, s talán további 60 évre, ha a mérnökök hozzá tudnak férni a plusz készletekhez. Az IEA szakértőjének becslése szerint a jelenlegi éves felhasznált mennyiség mintegy háromszázszorosa áll rendelkezésre. És bár ez a mennyiség nem lesz teljes egészében kitermelhető, minden változás számít a piacon, hiszen a gázár globálisan változik.

A nem hagyományos, úgy nevezett shale gas kitermelése kapcsán egyébként már most érzékelhetőek a konfliktusok. Egyrészt a szkeptikusok úgy látják, hogy a benne rejlő lehetőségeket eltúlozzák, másrészt a kitermelő helyek közelében élők egy része tiltakozik a módszer ellen. Ennek oka, hogy a shale gas kitermeléséhez több talajfúrás szükséges, mint a hagyományos gázéhoz.

(Forrás: Világgazdaság Online)

Default thumbnail
Előző sztori

Visszatérő vendégek Ásotthalmon

Default thumbnail
Következő sztori

Pergamenre írt történelem

Legutóbbi hasonló cikkek